Annons

Enklare att förstå energideklarationen

Nyheter Boverket vill göra om klassificeringen vid energideklarationer så att det blir enklare att förstå om huset är energisnålt eller inte.Från och med våren kan hus rankas efter en skala mellan A till G.

​Sedan några år tillbaka är ägare av flerfamiljshus skyldiga att göra en energideklaration. Att kontrollen är gjord visas ofta genom att en liten klisterlapp är uppsatt vid entrétavlan i trapphuset. ”Lappen i trappen”, som Thomas Johansson, projektledare på Boverket, kallar den för. Lappen föreställer siluetter av sju hus i varierande storlek med ett hus placerat inuti. Ju närmare mitten huset är placerat desto mer energisnålt är hyreshuset. 

Nu föreslår Boverket att energiklassningssystemet göras om efter en ny svensk standard. En av anledningarna är att det ska bli lättare för hyresgästerna att veta hur mycket energi huset de bor i förbrukar. Boverkets vill nu i stället ha en skala mellan A och G där A är bäst och G är sämst.
– Energideklarationen har tidigare varit för fokuserad på fastighetsägarna. Miljöintresserade hyresgäster vill lätt förstå hur energisnålt deras hus är. Och värdar som gör energibesparande åtgärder vill att hyresgästerna ska stimuleras att också spara på energin, säger Thomas Johansson.
Någon gång runt påsk nästa år väntas förändringarna träda i kraft.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Annons
Läs också Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari" Virginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Elpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från greven

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.