Annons

Evakuerade kan få vänta flera år: ”Det är vattenskador överallt”

Norrköping Väntan kan bli lång för hyresgästerna som fortfarande är evakuerade efter smällen i Norrköping. Skadorna är större än beräknat och det kan ta upp till två år innan alla lägenheter är återställda. ”Det är vattenskador överallt”, säger Christine Lindblad på Gustafssons bostäder.
hyreshus med byggställningar och byggarbetare.
Foto: Jakob Kindesjö
Återflytten kan dröja till hyreshuset som skadades vid explosionen i Norrköping.

Det har gått en månad nu sedan hyreshuset på Luntgatan i Norrköping drabbades av en explosion och en efterföljande brand. En elsparkcykel som stod på laddning nära några sprejflaskor tros ha varit orsaken. Omkring 150 hyresgäster fick evakueras vid 6-tiden på söndagsmorgonen den 3 september.

— Jag stod i bara mina kalsonger när det kom en polis med en yxa i handen och berättade att jag snabbt måste ut. Det var overkligt, säger Emir Nezirevic.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Första tiden har Emir fått bo hemma hos sin son men efter efter en vecka kunde han flytta tillbaka till sin gamla bostad. Hans lägenhet var en av de 30 som klarat sig utan skador från brand eller släckningsvatten.

Emir Nezirevic är en av de som evakuerades efter explosionen i Norrköping.

— Det har fungerat bra. Det enda är att det stinker lite rök när man öppnar dörren. Jag tycker synd om de andra som inte kan flytta tillbaka. Det kommer ju ta tid, säger Emir Nezirevic.

I dagsläget är 54 av totalt 84 lägenheter obrukbara efter händelsen. 84-årige Sölve Lundell och hans fru är en av dem som fortfarande är evakuerade. Efter två veckor på hotell har de fått en lägenhet i den oskadade delen av huset.

Läs ocksåMarcels och Julias hus sjunker i leran – nu måste hundratals hyresgäster evakuerasMarcel Génetay står i hatt, runda glasögon röd halsduk och brun kavaj på sin uteplats bredvid ett nedfällt parasoll. I bakrunden syns husfasaden i två våningar, ljust tegel, fler grönskande uteplatser och längre bort några nyare höghus. Marcels familj måste flytta ut när Uppsalahem evakuerar hus på Väktargatan i Uppsala på grund av sättningsskador. Husen har sjunkit i leran.

— Lägenheten är okej, men det har inte fungerat vidare bra. Vi har inga grejer alls. Det enda vi har är en säng, en soffa och ett köksbord. Jag fick med mig telefonen och det jag hade på mig, säger Sölve Lundell.

Kontrakten är kvar

Deras gamla lägenhet var på översta våningen och låg precis intill där explosionen inträffade.

— Vi ska få gå dit och peka ut vad vi vill plocka med oss. Det är mycket som är rökskadat, säger han.

Läs ocksåLadda inte cykelbatteriet så här - följ vår guide för att undvika brandElcykel och laddningssladd.

Hyresvärden hade hoppats att fler skulle kunnat få återflytta. Nu pågår i stället arbetet med att tömma de skadade bostäderna och låta hyresgästerna hämta sina saker.

— Vi vill få tillbaka folk så fort som möjligt, men det är för mycket som är förstört. Enligt försäkringsbolaget kommer det ta upp till två år innan allt är klart, säger Christine Lindblad, administratör på hyresvärden Gustafssons bostäder.

Annons

Har alla evakuerade ett boende i dag?

— Vad jag vet så har alla någonstans att bo. Det är ju deras försäkringsbolag som ska hjälpa dem, men vi försöker hjälpa till så mycket vi kan. De flesta har velat återvända när det här är klart. Deras hyreskontrakt gäller fortfarande, men de behöver inte betala någon hyra under tiden.

Totalt 84 lägenheter fick utrymmas efter händelsen i Norrköping.

Branden orsakade stora skador på vinden och taket samt i några av de översta lägenheterna. Efter släckningen har huset även fått omfattande vattenskador.

— Vi måste bygga nytt tak och det finns ingen el, inget vatten, ingen ventilation till lägenheterna. Sedan är det så mycket vattenskador efter släckningen. Vattnet är det värsta av allt. Golven har rest sig på flera ställen, säger Christine Lindblad.

Hur stora kostnader rör det sig om?

— Vi vet inte, mer än att det rör sig om mångmiljonbelopp. Det är en katastrof för oss som är ett litet familjeägt bolag.

Hur ser du på att det var en elsparkcykel som trolig orsak?

— Först var det skönt att det inte var ett attentat, men sedan känns det för jävligt att en sådan sak kan orsaka så stor skada för så många. Det är helt galet. Som hyresvärd vill man förbjuda dessa direkt, men hur skulle det gå att kontrollera, säger Christine Lindblad.

Fåtal cykelbränder

Enligt polisen pekar mycket på att händelsen startade med en batteribrand i en elsparkcykel som stod på laddning och som antände några sprejflaskor som fanns i närheten. Händelseförloppet är nu under utredning hos räddningstjänsten.

Annons

— Om det varit ett cykelbatteri inblandat eller inte – det är en av sakerna vi utreder. Det har inte hittats spår från något sprängämne, så det har gått att utesluta, säger Joar Hjertberg, chef för samhällsskydd på räddningstjänsten i Norrköping.

Räddningstjänsten utreder nu vad som orsakat explosionen och branden.

Vid explosionen trycktes delar av ytterväggen ut. Något som troligen har orsakats av sprejflaskorna.

— Husets konstruktion är inte utformad för att stå mot den typen av krafter. Det är en brandfarlig gas i de här flaskorna och den måste ta vägen någonstans, förklarar Joar Hjertberg.

Enligt räddningstjänsten har det varit relativt få bränder kopplade till elsparkcyklar.

— Med tanke på hur många såna här cyklar som finns så är det ändå ganska få incidenter. Det finns en teori om att bränderna uppstår för att man använt en felaktigt laddutrustning.

Kommer ni gå ut med några nya råd kring elsparkcyklar nu?

— Det är för tidigt att säga, men det är en av de saker som vi diskuterar ihop med MSB, säger Joar Hjertberg.

Läs också Explosionen förstörde Sölves hem: "Jag tror inte det finns någonting kvar" Här är kraven du kan ställa på din värd inför renoveringen: ”Ingen rätt till evakueringslägenhet” Ellinor väcktes av att råtta sprang på täcket – evakuerad hela sommaren utan sin hund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.