Annons

Explosionen förstörde Sölves hem: ”Jag tror inte det finns någonting kvar”

Norrköping 150 hyresgäster blev hemlösa efter explosionen i Norrköping i söndags. Enligt hyresvärden kan omkring hälften få flytta tillbaka redan om några dagar – men för andra kan väntan bli lång. Sölve bodde granne med smällen: ”Jag tror inte det finns någonting kvar”.
Foto: Ulf Wigh / Wigsnews
Hyresgäster i 85 lägenheter fick evakueras efter explosionen.

Strax före klockan sex i söndagsmorse inträffade en explosion i ett hyreshus på Luntgatan i centrala Norrköping. Detonationen ska ha inträffat inne i en lägenhet på fjärde våningen. På samma våningsplan, ett trapphus bort, befann sig Sölve Lundell.

— Det var en riktig smäll alltså, även om jag inte fattade vad det var först. Jag låg ju och sov när det hände, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I samband med explosionen startade en brand som spred sig längs taket och ner i de översta lägenheterna.

— Jag bor ju högst upp och såg ju att det började brinna. Elden var en bit ifrån oss, men när vi började känna brandrök så kom brandkåren och bad oss försvinna, säger han.

Alla hyresgäster i de 85 lägenheterna fick evakueras i samband med händelsen. Enligt hyresvärden Gustafssons bostäder ska alla ha lyckats få tag i ett tillfälligt boende.

Läs ocksåJohan och hans dotter blir sjuka av bostaden – men hyresvärden har vägrat saneraHalvkroppsporträtt på Johan Jakobsson, i vinterjacka inomhus framför ett fönster.

— Vi är ju oerhört tacksamma att ingen har blivit skadad och att det inte är några dödsfall. Det är några lägenheter som är totalt förstörda och det är en fullkomlig tragedi, säger Christine Lindblad, förvaltare på Gustafssons bostäder.

Explosionen i Norrköping ska inte ha varit avsiktlig enligt polisens utredning.

Det är hemförsäkringen som ska ansvara för en boendelösning – men att skaffa fram övernattning för omkring 150 personer har varit en utmaning.

— Det har varit ogreppbart hur mycket folk det är. Vi har ringt runt och alla har ett temporärt boende som det ser ut just nu. En del är på hotell, evakueringslägenheter eller hos vänner. Alla har varit fantastiska med att hjälpa till, kyrkan, kommunen och andra fastighetsägare, säger Christine Lindblad.

Annons
Läs ocksåMarcels och Julias hus sjunker i leran – nu måste hundratals hyresgäster evakuerasMarcel Génetay står i hatt, runda glasögon röd halsduk och brun kavaj på sin uteplats bredvid ett nedfällt parasoll. I bakrunden syns husfasaden i två våningar, ljust tegel, fler grönskande uteplatser och längre bort några nyare höghus. Marcels familj måste flytta ut när Uppsalahem evakuerar hus på Väktargatan i Uppsala på grund av sättningsskador. Husen har sjunkit i leran.

Är det några som saknat hemförsäkring?

— Det rör sig om fyra-fem stycken, men de ska ha fått hjälp av nära och bekanta.

I går släppte polisen på en del av avspärrningarna i huset och då kunde de första besiktningarna göras av byggnaden. Det är framför allt taket och de översta våningarna som är skadade, medan andra delar klarat sig bättre.

— I en huskropp är lägenheterna så pass oskadade att hyresgästerna kommer kunna flytta tillbaka redan i slutet av den här veckan eller början på nästa. Där fungerar vatten, värme, el och ventilation. Där är det 30 lägenheter av 85 som vi kan flytta in folk i nu, säger Christine Lindblad.

Vad gäller för de andra lägenheterna?

— Det vet vi inte än, vi måste gå igenom alla lägenheterna och se vilka som går att flytta tillbaka till och inte. Det är några lägenheter högst upp som vi vet är förstörda av brand och vatten. Men längre ner på bottenvåningen ser de helt okej ut.

I närheten av detonationen har ytterväggen tryckts ut och spruckit. Där kommer väggen att stadgas upp i väntan på reparation. När hela huset kan vara återställt är svårt att svara på.

— Det är ett försäkringsärende och det är svårt att veta hur lång tid det här kommer att ta. Ska jag gissa är det nog ett eller två år innan allt är klart.

Annons
Hyresgäster kan inom kort återflytta till 30 av 85 lägenheter enligt hyresvärden.

För de lägenheter som anses förstörda upphör hyreskontraktet. Sölve Lundell har fått boende på ett hotell i närheten och har börjat leta efter en annan lägenhet.

— Vi får se hur länge vi bor kvar här. Jag tror att min lägenhet är ganska förstörd. Det är nog inte mycket kvar att ta hand om. Det kom ganska mycket vatten där uppe, säger han.

Tre personer anhölls tidigt av polisen men ingen av dem är i nuläget misstänkta för brott i samband med händelsen. Enligt åklagaren tyder allt på att explosionen och branden haft en naturlig förklaring och inte startats avsiktligt.

Polisens teori är att laddningen av en elsparkcykel inne i lägenheten varit orsaken till händelsen. Ett överhettat batteri ska ha antänt sprayflaskor som funnits i närheten.

– Om det här batteriet exempelvis hade varit placerat precis intill en öppen brasa eller vid spisen kunde det kanske ha bedömts som oaktsamhet eller vårdslöshet. I nuläget har någon i lägenheten gjort sig skyldig till att inte dra ut sladden efter laddningen. Och ärligt talat – hur många gånger har vi själva inte gjort så? Det är knappast brottsligt att glömma att dra ut sladden, säger chefsåklagare Torsten Angervåg till Norrköpings tidningar.

I den aktuella lägenheten fann polisen stora mängder narkotika och en av personerna är nu misstänkt för narkotikabrott.

Läs också Evakuerade kan få vänta flera år: ”Det är vattenskador överallt” Ladda inte cykelbatteriet så här - följ vår guide för att undvika brand Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.