HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Fabo höjer hyran med 2,15 procent

Falkenberg Hyresförhandlingen mellan Fabo och Hyresgästföreningen strandades men nu har parterna kommit överens. Årets hyreshöjning blir 2,15 procent.

Enligt Fabos fastighetsekonom Victoria Bengtsson är det höjda borgensavgifter och vattentaxor som ligger bakom deras yrkande. Enbart de posterna motsvarade 1,85 procent av den totala hyreshöjningen. Hon är dock nöjd över att parterna tillslut kunde komma överens.

− Självklart hade vi velat ha en högre justering eftersom vi har en del extra ordinära kostnader i år. Framförallt är det vår höjda borgensavgift samt höjda vattentaxor. Samtidigt känns det bra att vi nått fram till ett beslut. Vi accepterade 2,15 procent eftersom vi ville undvika att hyresgästerna skulle få en för stor retroaktiv hyreshöjning. Den nya hyran gäller ju från och med den första januari.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2023 – se hela listanpengar

Det har varit många turer kring årets hyresförhandling mellan det kommunala bostadsbolaget i Falkenberg och Hyresgästföreningen. Fabo yrkade först på 4,25 procent och motiverade höjningen med ökade vattentaxor, borgensavgifter, personalkostnader och inflation. Det tyckte Hyresgästföreningen var orimligt med tanke på den allmänna kostnadsutvecklingen. Efter ett antal möten insåg parterna att de inte kom överens, förhandlingen strandades och Hyresmarknadskommittén gick in och medlade mellan parterna. Deras första förslag var 2,2 procent som Fabo accepterade men som Hyresgästföreningen sade nej till. Hyresmarknadskommittén kom med ett nytt bud på 2,15 procent och tillslut var parterna överens.

Annons

− Huvudproblemet i årets förhandling handlade till stor del om Fabos ökade avkastningskrav samt ökade borgensavgifter till kommunen. Det är en oroande utveckling för hyresgästerna, säger Evalena Agertoft, enhetschef för förhandling och juridik vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Fabo har 2 400 lägenheter.

Annons
Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.
Läs också Gaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd” Så mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listan Hyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemang

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.