HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Falska kontrakt och fukt i hus på Möllevången

Malmö I måndags gjorde Hyresgästföreningen och flera myndigheter specialinspektion av ett hyreshus på Monbijougatan efter tips om brister.
Foto: Anders Paulsson
Emma Widwind från Räddningstjänsten syd, Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen, Caroline Tandefeldt, Malmö stads miljöinspektör och Sten Lundström från Hyresgästföreningen.

Bakgrunden till det oannonserade besöket var tips om märkliga kontraktslösningar och brister i boendemiljön. Flera av uppgifterna visade sig stämma.

– Det vi såg var väldigt många andrahandskontrakt men även brister i allmänhet när det gäller belysning och hissar. Vi såg också att hyrorna ligger långt över normalt bruksvärde. Vi har aldrig förhandlat hyrorna här, säger Sten Lundström, enhetschef för lokalt utvecklingsarbete på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåKvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev
Flera hyresgäster hade kontrakt som visar att de hyr i andra hand, men av samma företag som äger fastigheten. Den här modellen kan enligt Hyresgästföreningen generellt vara ett sätt att pumpa upp hyror och samtidigt skapa en situation där hyresgäster lättare kan kastas ut. Hyresgästföreningen har många medlemmar i fastigheten men det finns ingen förhandlingsordning, det vill säga avtalade regler som bland annat styr kollektiva hyresförhandlingar.
Relationen med värden, Frank och Robert Fastighet AB, är sedan länge frostig och fastigheten har tidigare varit uppe i hyresnämnden vilket då resulterade i en förlikning. Hyresgästföreningen bedömer det numera som olämpligt för sin personal att besöka huset på egen hand.

– Vi har haft svårt att komma in i den här fastigheten och miljöförvaltningen har haft samma problem. Genom att gå in tillsammans får vi större möjlighet att rätta till eventuella fel, säger Sten Lundström.

Miljöförvaltning hade fått indikationer på att det fanns brister i huset som kunde vara skadliga för hälsan. Vissa av farhågorna visade sig stämma under måndagens inspektion.
Huset på Monbijougatan i Malmö.

– Vi ser att man inte alltid anmäler olägenheter till miljöförvaltningen. Det är viktigt för oss att uppsöka fastigheter på eget initiativ. Vi besökte flera av lägenheterna och spontant känns det som att ventilationen är undermålig med väldigt hög luftfuktighet. Vi får titta vidare på det och göra en samlad bedömning, säger miljöinspektören Caroline Tandefelt.

Räddningstjänsten syd fann sockså med under inspektionen men hade inga anmärkningar på fastigheten. Det oannonserade besöket är del av ett större samarbete mellan Hyresgästföreningen och en rad myndigheter. Förutom Miljöförvaltningen och räddningstjänsten ingår även stadsbyggnadskontoret och socialtjänsten. Upplägget är ovanligt för en folkrörelse som Hyresgästföreningen men samarbetsmodellen är väl etablerad i Malmö.

– Vi kan samnyttja lagstiftningen, till exempel hyreslagen och miljölagstiftningen, och det ger bättre resultat. Genom samarbetet får vi ett bättre signalsystem och information som vi kan föra vidare, säger Sten Lundström som berättar att gruppen snart ska samlas igen för att gå igenom erfarenheterna från huset på Monbijougatan.

Hem & Hyra har vid upprepade tillfällen sökt representanter för Frank och Robert Fastighet AB men utan resultat.

Läs också Inget förbud i lagen mot rökning – ändå införs det i allt fler hyreshus Hyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat" Niobarnsfamilj hotades av vräkning - hade två lägenheter Barnombudsmannen efter granskningen av slumhuset: ”Sverige måste kunna bättre”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.