HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Får inte ta över lägenhet efter sin döda mamma

Malmö Mannen ville ha någonstans att flytta till, när han släpptes ut ur fängelset. Men nu säger Hyresnämnden nej till att han ska få ta över hyreskontraktet efter den avlidna modern.
Hyresnämnden säger nej till att mannen ska få ta över lägenhetskontraktet efter den avlidna modern.

Tvisten gäller en hyreslägenhet i Kirseberg i Malmö. När den kvinna som bodde i lägenheten gick bort i maj 2017 ville kvinnans son ta över hyreskontraktet. Han hävdar själv att han till och från har bott med sin mamma i lägenheten, och att han varit folkbokförd på adressen de senaste tio åren. Dessutom har han berättat att han behöver någonstans att bo, när han släpps ut ur fängelset under våren tidigare i år.

Hyresvärden har motsatt sig att sonen ska ta över kontraktet. Skälen är bland annat att han har betalningsanmärkningar och saknar inkomster. Dessutom menar hyresvärden att sonen faktiskt inte har bott tillsammans med sin mor, utan börjat använda lägenheten först efter att hon dött – och då misskött sig genom att störa grannarna. Därför har hyresvärden också sagt upp kontraktet efter dödsfallet.

Läs ocksåDe städar bort spåren av de döda

Hyresnämnden har nu kommit med ett avgörande, som slår fast att det var rätt av hyresvärden att säga upp kontraktet när kvinnan dog, samt att hyresavtalet inte ska gå över till sonen, som måste flytta ut. Med stöd av vittnesuppgifter från grannar menar hyresnämnden att det är bevisat att sonen inte bott tillsammans med sin mor ”under i vart fall de senaste åren före hennes bortgång”. Att han varit folkbokförd där ändrar inte på detta.

 

Läs också Frias från våldtäkt – får behålla döda sambons lägenhet Hyresnämnden granskar övergiven fastighet på Kirseberg Dödsboet behåller hyreskontraktet Östersundshem kräver Kindberg på miljoner i skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.