HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Får tillbaka 5 000 kronor i överhyra

Malmö Kvinnan som hyrde ut den möblerade lägenheten saltade hyran rejält. Nu får andrahandshyresgästen tillbaka en del av pengarna efter beslut i hyresnämnden.

Kvinnan hyrde under 2014 ut sin trea på 80 kvadrat för 7 800 kronor i månaden. Den verkliga hyran var lite över 6 000 kronor men eftersom lägenheten var möblerad ville hon ta betalt för eventuellt slitage på inventarierna. Den som hyr ut sin lägenhet möblerad har rätt att göra ett påslag på hyran. Det finns ingen uttrycklig lagregel som anger exakt hur mycket man får lägga på, men praxis i hyresnämnden har varit att godkänna ett hyrespåslag på cirka 10-15 procent.

Efter att ha flyttat ut från lägenheten tog andrahandshyresgästen hjälp av Hyresgästföreningen för att få tillbaka den överhyra han ansåg att kvinnan tagit ut. Ett skäligt påslag på hyran borde vara 10 procent, menar han och alltså en hyra på 6 700 kronor. Kvinnan svarade med ett motkrav. Eftersom hyresgästen satt ner möblerna i källaren där de sedan skadats av en översvämning ansåg hon sig inte vara skyldig till någon återbetalning.

Läs ocksåTidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

Hyresnämnden konstaterar att den inte kan pröva en fordran som åberopas till kvittning och beslutar att kvinnna ska betala tillbaka 4 980 kronor till andrahandshyresgästen.

Läs också Orimlig lösning? De slåss om att vinna tillbaka din överhyra Så måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv" Efter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagen Andrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.