Annons

Farligt komma i otakt med hyran

Eskilstuna Det räcker inte att betala hyran. Pengarna måste in i tid också. En kvinna i Eskilstuna missade förfallodatumet 18 månader i följd. Skäl för vräkning, anser hyresnämnden.

Eskilstunakvinnan som nu riskerar vräkning har överklagat hyresnämndens dom hos hovrätten och hoppas få bo kvar i trerumslägenheten som hon hyrt sedan 2001.

Men fastighetsägaren, en privatvärd, tycker att hon försatt sin rätt att få hyresavtalet förlängt och det anser också hyresnämnden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det ovanliga med det här fallet är att kvinnan som riskerar att bli utkastad alltid betalat sin hyra, om än inte i tid.

I slutet av 2014 hamnade hon i otakt och därefter har hon månad efter månad kommit in för sent med pengarna. Ibland några dagar, andra gånger ett par veckor eller till och med flera månader. Från januari 2015 blev det 18 förseningar på raken.

Annons

Kvinnan har uppenbarligen fått kämpa hårt för att få ihop pengar till hyran. Några gånger har hon delat upp betalningen i flera olika omgångar.

Läs ocksåTuffare tag mot hyressmitare gav resultat

Men trots att hyresgästen för eller senare alltid gjort rätt för sig, valde hyresvärden att säga upp avtalet och neka förlängning.

När frågan behandlades i hyresnämnden fick värden OK för sitt agerande. Nämnden konstaterade att, som det heter i domen, ”hyresgästen åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst i så hög grad att hyresavtalet inte skäligen ska förlängas”.

Vad kvinnan själv har för inställning, förutom att hon vill bo kvar, har inte kommit fram. Hon valde nämligen att varken yttra sig skriftligt till hyresnämnden eller medverka vid förhandlingen som hölls.

Annons
Läs ocksåRelationsvåld bakom sena hyresinbetalningar

Eskilstunakvinnan var inte heller tillgänglig för delgivningsmannen som hade i uppgift att framföra meddelandet om att hyresavtalet var uppsagt.

Men nu har hon alltså överklagat hyresnämndens dom hos hovrätten.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.