HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tuffare tag mot hyressmitare gav resultat

Sala Hyresgästernas betalningsmoral har blivit bättre sedan Salabostäder för ett år sedan skärpte kravrutinerna. Företaget har gått från 200 påminnelser och krav i månaden till under 20.
"Hyreslagen är tydlig med vad som gäller", säger vd:n Bernard Niglis om Salabostäders skärpta betalningskrav.

Av Salabostäders cirka 2 500 hyresgäster var det varje månad ett par hundra som inte betalade hyran i tid eller som betalade in ett för lågt belopp.

– Det var många som gjorde lite som de ville. De betalade när det passade dem själva eller det de hade råd med för stunden för att kanske betala resten sedan, säger vd:n Bernard Niglis.

Läs ocksåDe lär känna Sverige med nål och tråd

Den dåliga betalningsmoralen ledde till mycket onödigt arbete och hyresförluster för företaget, vilket i förlängningen drabbade de skötsamma hyresgästerna på ett orättvist sätt.

För ett år sedan bestämde Salabostäders ledning att så här får det inte fortsätta. Företaget började agera mycket tuffare mot dåliga betalare.

Ungefär samtidigt började man också med att snabbare ta tag i ärenden som handlade om hyresgäster som störde grannarna.

Läs ocksåRikshem säljer 883 lägenheter i Östersund till nordiska fastighetsjätten Niam

– Rätten att bo är lagstadgad. Hyreslagen är väldigt tydlig vad som gäller,  vad och när man ska betala och hur man ska sköta sig, säger Bernard Niglis.

Resultatet av de skärpta rutinerna för betalningskrav och störningar blev att Salabostäder under en period stack ut hos hyresnämnden i Västerås med ovanligt många uppsägningsärenden.

– Men nu har vi fått bra ordning på det. Det har blivit en rejäl uppryckning.

Läs också20 miljoner kronor på väg från Förbo till ägarna

I dag har Salabostäder inte ens en tiondel så många betalningspåminnelser och krav att hantera som för ett år sedan.

– Det innebär att vi kan lägga mer energi på det enskilda fallen och hjälpa de som verkligen behöver hjälp genom att exempelvis lägga upp betalningsplaner, säger Bernard Niglis.

Läs också SBB:s vd llja Batljan har anhållits för ekobrott Saltade hyran för inneboende med 1 800 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.