Annons

Färre drabbas av inbrott

Nyheter Allt färre människor drabbas av inbrott, visar en färsk trygghetsundersökning från Brå. Vid vad fjärde inbrott är någon hemma när tjuven kommer.

Nästan vart tionde svenskt hushåll blev under fjolåret utsatt för antingen bilstöld, cykelstöld eller bostadsinbrott. Det visar den nationella trygghetsundersökningen som under onsdagen publicerades av Brottsförebyggande rådet, Brå.

Siffran kan verka stor, men faktum är att andelen drabbade minskat successivt det senaste decenniet. Särskilt positiv har utvecklingen varit för bilstölderna. I fjol drabbades en fjärdedel så många hushåll som för åtta år sedan. Totalt 7 000 hushåll eller 0,2 procent av den totala befolkningen fick i fjol sin bil stulen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Även andelen bostadsinbrott har minskat påtaglitg från året innan. Under 2014 drabbades 35 000 hushåll av inbrott, vilket motsvarar 0,8 procent av befolkningen. Det är en minskning med cirka 30 procent jämfört med 2013.

Åsa Irlander Strid, utredare på Brå, vill dock inte dra på för stora växlar utifrån årets mätning.

– Generellt sett har andelen utsatta för bostadsinbrott legat ganska stabilt kring en procent sedan vi började mäta för åtta år sedan. Jag väntar gärna till vi har något mer mättillfälle innan det går att säga om det här är ett trendbrott eller inte.

Annons
Läs ocksåKriminell miljonrullning i lyxiga porten – med hyresvärdens hjälp: "Ekobrottsfabrik"Estniska huset i centrala Stockholm har under många år varit en bas för kriminella, utländska företagare.

Lägenhetsinnehavare kommer något lindrigare undan än personer som bor i villa eller småhus. I fjol drabbades 0,9 procent av alla hushåll i småhus av inbrott, medan samma siffra hos hushåll i flerfamiljshus var 0,7 procent.

Jonas Öberg, även han utredare på Brå, upplyser dock om att polisens statistik för anmälda brott skiljer sig en aning från Brås trygghetsundersökning. 

– Statistiken för anmälda brott visar snarare att inbrotten i villa och småhus har ökat under mitten av 2000-talet. Men när det gäller lägenheter ser det likartat ut.

Läs ocksåNytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där"

Generellt är boende i storstadsregioner utsatta i något större utsträckning än folk i småstäder och på landsbygden. Brottets karaktär skiljer sig också ofta med boendetyp.

Annons

– Vi kan tydligt se att det är olika typer av inbrott. Ska du göra inbrott i en villa åker du någon annanstans och vet på förhand var inbrottet ska ske. Inbrott i lägenhet sker oftare i närområdet, där gärningsmannen själv bor, säger Jonas Öberg. 

En intressant iakttagelse är att bostadsinbrotten är jämt fördelade över vardagar och helger. Det är också lika vanligt att inbrotten sker dagtid som nattetid. I drygt vart fjärde fall är någon hemma när inbrottet begås.

Fakta: Utsatta för bostadsinbrott
År Andel Antal
2014 0,8 procent 35 000 hushåll
2013 1,2 procent 48 000 hushåll

Källa: Brå

Fakta: Utsatta för bilstöld
År Andel Antal
2014 0,2 procent 7 000 hushåll
2013 0,4 procent 12 000 hushåll

Källa: Brå

Fakta: Utsatta för cykelstöld
År Andel Antal
2014 6,1 procent 257 000 hushåll
2013 6,2 procent 255 000 hushåll

Källa: Brå

Läs också "Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen Jätteminskning av inbrott under pandemiåret Hon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.