Annons

Färre grönområden för storstadsbor

Nyheter ​Allt fler svenskar vill bo i någon av landets tio största städer. Det har sitt pris. De gröna ytorna har minskat drastiskt. Störst är förändringen i Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping.

​Det är populärt att bo i Sveriges tio största tätorter, det vill säga Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping och Norrköping. I stort sett samtliga orter råder det brist på bostäder. Och på samtliga orter har antalet grönytor och grönområden minskat. Det är Statistiska centralbyrån som tillsammans med Metria miljö-analys som gjort undersökningen. Med grönytor menas allt grönt inom tätortsgränsen, exempelvis parker och gröna ytor mellan flerbostadshus. Grönområden är större sammanhängande grönytor som är minst en hektar stor och har 50 meter till omgivande byggnader.
Störst är förändringen i snabbväxande Malmö följt av Göteborg, Stockholm och Jönköping. 
– När städerna växer naggas grönområdena i kanten, säger Stefan Svanström på Statistiska centralbyrån.
Förändringarna gäller mellan 2000 och 2005, vilket är de nyaste uppgifterna som Statistiska centralbyrån har tillgång till.

Annons
Läs mer om undersökningen på Statistiska centralbyråns webbplats  och i tidningen Välfärd

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Dvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.