HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fastighetsskötarstrejk i Borås

Borås Facket och arbetsgivaroranisationen Pacta kan inte enas om avtalsvillkoren. Nu har fastighetsskötare hos bland andra AB Bostäder i Borås gått ut i strejk.

På måndagskvällen strandade förhandlingarna mellan Fastighetsanställdas förbund och Pacta, efter att parterna inte kunnat komma överens om villkoren i ett kollektivavtal. Klockan sex på tisdagsmorgonen gick fastighetsskötare vid fem bostadsbolag ut i strejk.

– Vi har redan tecknat avtal med de två andra stora arbetsgivarorganisationerna i branschen, Fastigo och Almega. Men Pacta vill inte gå med på våra villkor, de vill komma billigare undan. Det är orättvist mot medlemmarna, säger Hans Öhlund, förbundsordförande på Fastighetsanställdas förbund till Hem & Hyra.

Läs ocksåBasket ska blocka otrygghet på Hässle torg efter skottlossning

Han ser ingen snar lösning i sikte.
– Bollen ligger hos dem. I måndags kväll gick förhandlarna från Pacta hem före oss. Det är första gången jag är med om att värden går hem före gästerna.

Klas Bergström, vd för Pacta, uppger att han är förvånad över att Fastighets väljer att gå ut i strejk. 
–Vi upplevde att förhandlingarna löpte på i god anda. Vi stod också redo att acceptera det bud medlarna presenterade i fredags eftersom det låg inom den ram som är etablerad för årets avtalsrörelse. Fastighets tackade nej så bollen ligger därför definitivt hos dem, men vill de plocka upp den är vi också redo att spela vidare, säger han i ett mejlsvar.

AB Bostäder i Borås, som har cirka 13 000 hyresgäster, är ett av bolagen som berörs av konflikten. Nu gäller stopp för övertid och mertid samt nyanställningar för alla inom Fastighets avtalsgrupp. Bostadsbolaget får inte heller hyra in personal eller ta emot beredskapsarbetare.

Läs ocksåHackad hemsida gör det svårt att betala hyran i BoråsKollage med bild på den tillfälliga landningssidan och Bostäder i Borås kommunikationschef Sophia Jonsson.

Dessutom lägger knappt 20 personer som jobbar som snickare, reparatörer och maskinister ned arbetet helt. Det påverkar AB Bostäders hyresgäster som gör felanmälan och behöver hjälp med något i sin lägenhet.

Förutom AB Bostäder i Borås omfattas även Bostads AB Vätterhem i Jönköping, Karlstads Bostads AB, Telge Bostäder i Södertälje och Salabostäder AB av konflikten.

Relaterat: Se även informationen på AB Bostäders hemsida.

Läs också Ett par tusen i hyresrabatt för rått-terrorn i Borås Skyhög vattenräkning efter tekniskt strul - "Hyresgäster förtvivlade" Yonas plockar upp efter andra - fick huvudroll i dokumentärfilm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.