HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Felaktig information om nya hyror på Salabostäders hemsida

Sala Salabostäder har valt att gå ut med information om att 2016 års hyror är klara, trots att ingen överenskommelse ännu är påskriven. Oacceptabelt, tycker Hyresgästföreningen.

Salabostäder och Hyresgästföreningen kunde inte komma överens i årets hyresförhandlingar och begärde därför medling i Hyresmarknadskommittén (HMK). HMK, som består av representanter från Hyresgästföreningen och SABO, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, skickar i ett första steg ut ett medlingsbesked som bostadsbolaget och Hyresgästföreningen får ta ställning till.

– Vi har skickat ut ett medlingsbesked till parterna som vi får se om de accepterar. Ingenting är klart, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningens riksförbund och medlare i Hyresmarknadskommittén.

Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

På Salabostäder valde man dock att tolka det första medlingsbeskedet som att den nya hyran var klar och gick ut med information på hemsidan om de nya hyresnivåerna under rubriken ”Hyrorna för 2016 klara”.  

Om någon av parterna inte är nöjd med medlingsbudet finns möjligheten att fortsätta förhandlingarna lokalt, eller att låta HMK pröva ärendet i ett andra steg. HMK ger i sådana fall en rekommendation som Salabostäder och Hyresgästföreningen har förbundit sig att följa enligt sin förhandlingsordning. 

– Rent teoretiskt skulle det kunna bli något annat, men varför skulle beslutet bli annorlunda om det prövades en andra gång? säger Bernard Niglis, vd på Salabostäder.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Är det inte problematiskt att ni får det att låta på hemsidan som att allt är klart när det faktiskt inte är det?

– Det kan man väl tycka att det är, men vi ser det som vår plikt att så fort som möjligt informera hyresgästerna om vilken hyra det med all sannolikhet kommer att bli. De enda som förlorar på att man förhalar det här är hyresgästerna som måste betala mer retroaktiv hyra, säger Bernard Niglis.

Hyresgästföreningens förhandlingsledare Lena Jansson Nordin tycker att Salabostäders agerande är ”fullständigt oacceptabelt”.

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

– Det är med förvåning och i viss mån bestörtning som vi konstaterar att Salabostäders företrädare uppenbarligen inte behärskar regelverket kring hur hyresförhandlingarna skall gå till. För det första är gårdagens information från HMK ett medlingsförslag och för det andra har parterna inte tecknat någon överenskommelse. Att i den situationen gå ut i media och påstå att hyresförhandlingarna är klara är inget annat än ren och skär lögn – och ett uppenbart försök att vilseleda sina hyresgäster. Enligt min bedömning är det ytterst osäkert om vi kommer att acceptera HMK:s förslag, skriver hon i ett mejl.

Hyresmarknadskommitténs förslag är att hyran höjs med 0,585 procent från och med 1 januari 2016. Salabostäder hade begärt en hyreshöjning på 0,8 procent. Men båda de föreslagna höjningarna utgår från hyran som gällde i slutet av 2015. Enligt Lena Jansson Nordin är det felaktigt. Bakgrunden är att 2015 års hyreshöjning avgjordes av HMK först i februari förra året, och Salabostäder valde då att slå ut hyreshöjningen på resten av årets hyror. Hyran för mars till och med december blev därför högre än om den överenskomna hyreshöjningen hade slagits ut över årets alla månader, eller höjningen för januari och februari hade betalats som klumpsumma. 

Läs också Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.