HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler campar – även på vintern

Nyheter Att bo på camping blir allt vanligare. Trots att termometern kan visa på 20 minusgrader.
Foto: Jann Lipka
Fingrarna minns. Som yngre var Norbert Mais professionell musiker. Men det var 40 år sedan han uppträdde senast. Fiolen har han fått av brorsan för att hålla intresset vid liv.

Att slå ned tältpinnen permanent har blivit mer populärt. Siffror från Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation, SCR, visar att hälften av landets året runt-öppna campingplatser har haft fler vintergäster de senaste åren. I fjol campades det totalt 1,5 miljoner vinternätter landet runt.

På Rösjöbadens camping står ett 40-tal vinterskrudade husvagnar kringsprida. I en av dem bor Norbert Mais, 60. Efter nio år har han lärt sig att uppskatta året runt-campandets fördelar. Naturens lugn och grannskapets harmoni.

Och hur besvärlig vintern än må vara väntar alltid sommarhalvåret vid horisonten.

– Då är det fullkomligt underbart. Mycket skönare än att sitta i en lägenhet i stan.

En ständig nackdel är att man aldrig har plats för alla prylar, slår han fast med en nick ut mot förtältet, vilket fungerar som kombinerat kyl-, köks- och förrådsutrymme.

Och under de kalla månaderna blir det mycket spring.

– Snön ska skrapas bort, toaletten ska tömmas och någon granne kanske behöver hjälp.

Men att bo portabelt är dyrt – sett till antalet kvadratmeter du får för priset.

Utan egen vattentillförsel innebär såväl dusch som tvätt engångsutgifter, och hyran för campingplatser varierar stort i landet.

Om husvagnen ska kunna användas i trafik får man dessutom räkna med att lägga ut mellan 1 500 till 3 000 kronor per år för skatter, försäkringar och reparationer. Plus utgifter för en eventuell bil och bränslekostnader.

– På så vis är det rena lyxboendet att leva så här, skämtar Norbert.

I en skogsdunge, omgiven av ett par nakna björkar, bor Susanne Wollter sedan åtta år tillbaka. Hon påpekar att det är en viss typ av människor som väljer det här livet.

– Vi är personer som gillar att vara för oss själva och som uppskattar stillheten. Många andra hade nog blivit rastlösa.

Fakta: Campa året om

GOTLAND: Björkhaga byar

GÖTEBORG: Lisebergsbyn Kärralund

KIRUNA: Björkliden camping

LINKÖPING: Glyttinge Camping

MALMÖ: First Camp Malmö

STOCKHOLM: Rösjöbadens camping, Flaten Camping

SUNDSVALL: Fläsians Camping & Stugor

SÄLEN: Caravan Club Tandådalen

UMEÅ: First Camp Umeå

ÄLVDALEN: Caravan Club Idre € äll

ÖREBRO: Ånnaboda camping

Källa: Camping.se


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.