Annons

Fler kändisar väljer att bli hyresvärdar

Nyheter Uppdraget som hyresvärd har lockat allt fler kända ansikten de senaste åren. Natali Maman bor under Mat-Tinas tak.
Natali Maman bor hos Mat-Tina, och har likt sin värd stort matintresse.

Telefonsamtalet glömmer Natali Maman aldrig. Hon fick det kort efter att hon gått på visningen.

– Jag kände direkt att det var här jag ville bo. Tänk dig själv att få bo i ett eget hus på en innergård mitt i centrala Helsingborg. Kan det bli bättre? Självklart svarade jag ja när de ringde och frågade om jag ville flytta in.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Natali Maman är 24 år och jobbar i familjens klädesbutik i Helsingborg. Vi är lite tidiga och hon öppnar med hårborsten i handen.

– Oj, är ni redan här? Jag måste bara borsta håret, säger hon och försvinner in i badrummet.

Vi sätter oss ned i köket som ser ut som ett helt vanligt kök. Finns det några speciella lösningar som avslöjar att det är en kock som är hyresvärd?

Läs ocksåGinzas grundare bygger hyresrätter och får Fåglum att blomstra: "En får ju ha lite roligt!"Ginzagrundaren Hasse Haraldsson bygger hyresbostäder och får Fåglum på Västgötaslätten att frodas.

– Nej, det tycker jag inte, ropar Natali Maman från badrummet. Det är ett standardkök. Men förvaringen är väldigt bra och det är stora bänkytor att jobba på. Kanske att Tina Nordström har varit med och påverkat där?

När Natali Maman berättade för sina vänner att hon skulle flytta in i ett hus var de mer imponerade av bostaden än av det faktum att hennes hyresvärd var Mat-Tina.

Annons

Tina Nordström är känd från tv för sina matlagningsprogram. Mindre känd är hon kanske som hyresvärd och som byggare. 2004 köpte hon en fastighet på Trädgårdsgatan i Helsingborg. Huset är från 1886 och består av sju lägenheter. Samma år hon köpte det utökade hon fastigheten med ett litet tvåvåningshus som byggdes på innergården.

Läs ocksåMiljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljöAmi Hammar vid miljökontoret, Trollhättans Stad och ett av de misstänkt mögliga utrymmen på Slåttervägen i Trollhättan.

Natali Maman har bott här i cirka ett halvår och betalar 6 200 kronor för två rum och kök på 49 kvadratmeter. På nedre botten finns kök, wc och sovrum och på ovanvåningen ett ljust rymligt vardagsrum. Till det finns en liten uteplats.

– Jag vill faktiskt uppmana alla hyresvärdar att bygga den här typen av hus om man har lite utrymme över på sin gård. Jag älskar det.

Natali Maman har varken träffat eller haft någon kontakt med Tina Nordström. Det enda hon hört talas om är att hon en jul lär ha satt upp en julgran i entrén.

– Det viktiga för mig är inte att jag har en känd hyresvärd utan att jag har ett bra boende. Fastighetsskötseln här är toppen.

Hyresgästföreningen förbundsordförande Barbro Engman tycker att det är helt okej att kändisar blir hyresvärdar.

Annons

– Under förutsättning att de lär sig. Kändisar är som vilka andra människor som helst. Men de har ännu större anledning att göra rätt för sig, eftersom det blir uppmärksammat på ett annat sätt om de missköter sig.

Kan vem som helst bli en bra värd?

– Nej, det är en konst att förstå hur man är en duktig hyresvärd. Det rör sig inte om vilken investering som helst utan om folks hem.

Hem & Hyra har kontaktat Tina Nordström som har avböjt att medverka i reportaget.

Fakta: Andra kändisvärdar

Thomas Ledin:För två år sedan rapporterade Hem & Hyra om att hans fastighetsbolag fått betala 50 000 kronor i straffavgift efter att ha saknat bygglov för sex lägenheter i en källarlokal i Uppsala. Lägenheterna i svartbygget var dessutom angripna av mögel och saknade ordentliga fönster.Sedan dess har källaren byggts om och bostäderna beviljats bygglov.Hyresgästen Anna Überbacher flyttade in i huset förra vintern och har enbart goda saker att säga om sin värd.– Jag har inte upplevt några problem med mögel eller liknande. Det är väldigt häftigt att ha en kändis som värd. Vi brukar ta en kaffe och så. Han är mycket sympatisk!

Björn Ulvaeus:Den forne Abba-medlemmen seglat upp som en av landets främsta byggherrar. På senare tid har Björn Ulvaeus även gett sig i kast med bostadsbristens Stockholm. Han äger bland annat en tidigare kontorsfastighet vid Telefonplan, som inom kort ska omvandlas till ett hundratal mindre lägenheter. Fokus ligger på att hjälpa unga som just flyttat hemifrån till ett första eget boende.– Att utveckla fastigheter till nya bostadskoncept är nästan lika kreativt och roligt som att skriva musikaler, säger han till Hem & Hyra.

Charlie SöderbergI rutan tipsar han oss om hur vi får ordning på vår hushållsekonomi. För att hjälpa sin egen ekonomi på traven är ”Plus”-programledaren Charlie Söderberg sedan sju år tillbaka också ägare till ett hyreshus strax söder om Stockholm.– Jag gillar att vara hemma med familjen och hade i många år undersökt olika sätt att bygga inkomster som inte var beroende av min dagliga arbetsinsats. Hyreshus är en bra del av den portföljen för mig.

Stefan EdbergAtt tålmodigt och metodiskt nöta sig fram till seger var hans spelstil i tennis. Med samma kännetecken har den tidigare världsettan Stefan Edberg nu gjort sig ett namn som finansman.En tredjedel av beståndet i hans företag, Edberg fastigheter, är hyresbostäder. Huvudskälet till att köpa bostadshus var ekonomiskt, berättar han för Hem & Hyra. – Genom att placera i cityfastigheter kan man diversifiera tillgångarna. Växjö är en tillväxtstad med bra geografiskt läge.

Läs också Hyresvärdens krav – flytta ut om fem dagar: ”Han struntar i lagar och regler” Grannen ville ha lägenheten – värden pressades säga upp mamman och skyllde på tvååringen Se upp – detta får din hyresvärd inte göra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.