HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fluginvasion – då får hyresgäst äta gratis på restaurang

Tumba Botkyrkabyggen bjuder en hyresgäst på restaurang – tre gånger om dagen. Detta sedan en kraftig invasion av bananflugor gjort det omöjligt att ha mat hemma i lägenheten.
Foto: Roger Rosenlund
Simon Wallin visar upp en av många fällor som bara stått framme ett dygn och ändå har fångat mängder av bananflugor.

När anteckningarna för den här artikeln skrivs spatserar en av bananflugorna i Simon Wallins lägenhet mellan de handskrivna bokstäverna i blocket. De finns överallt i lägenheten. Just för tillfället är det bättre än för några dagar sedan. Då krälade de runt dörrlister och överallt, men förekomsten är fortfarande högst påtaglig. Inte minst i de fällor Simon Wallin satt upp i lägenheten. Små glas med honung och vinäger lockar till sig flugorna effektivt men mixturen för också med sig en så skarp odör att den sätter sig i kläderna.

– Man vill inte gärna bjuda hem folk. Man längtar överhuvudtaget inte efter att komma hem. Blir det varmt och värre än så här kommer jag nog fly fältet, säger Simon Wallin.

Läs ocksåNadia och sonen bor i kappsäck efter lusterror från grannen: "Värden agerar för långsamt”lusangrepp, Märsta, Victoriahem, Nadia Berzizoui

Invasionen av bananflugorna började för några veckor sedan. Simon tog kontakt med värden Botkyrkabyggen och de kom överens om att han själv först skulle försöka åtgärda problemet.

– Jag slängde först bort alla mina orkideer, de trivs tydligen på sådana ställen, säger Simon.

Men problemet försvann inte. Det blev bara värre.   

Läs ocksåEllinor väcktes av att råtta sprang på täcket – evakuerad hela sommaren utan sin hund

– Det var nasty förra veckan. Verkligen brutalt. Sedan fick jag höra att det inte bara var jag som hade problem. Flera av mina grannar hade också fått in dem. Det har varit så många att jag måste sova med lampan tänd på nätterna. Annars kryper de i ansiktet. Och de sätter sig på ipaden, mobilen och tv:n om jag sätter på dem.

Dessutom har Simon Wallin fått kasta nästan all mat, det går inte längre att äta i lägenheten. Det är också något som Botkyrkabyggen har förståelse för. Simon Wallin får nu äta ute tre gånger om dagen på Botkyrkabyggens bekostnad – á 90 kronor.

– Jag har lite mackor, det är det enda som går att ha hemma. Och de verkar inte gilla lök, säger Simon Wallin.

Läs ocksåSkellefteå invaderas under byggboom: "Råttorna springer över fötterna"råttor ökar när grävmaskiner rör om i marken där de är bosatta..

Botkyrkabyggen är medvetna om problemet. Flugorna kommer från en granne i ett boende som kommunen ansvarar för och därmed råder sekretess i ärendet.

– Vår personal har konstaterat att det är ett verkligt problem och kommunen jobbar nu för fullt att hitta ett nytt boende till den personen, säger Sara Thörn, kommunikatör på Botkyrkabyggen.

– Vi jobbar med sanering genom Anticimex. Det här är ett oacceptabelt problem, men det kan ta lite tid innan det är åtgärdat.

Sanering av lägenheten är också något Simon Wallin ser fram emot.

– De har ju lagt ägg någonstans – men vart?

Läs också Morddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern Blodsugarna kröp i Blessies trapphus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.