HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Förbrukade ingen el – blir av med kontraktet

Växjö Bristen på elförbrukning avslöjade att hyresgästen inte bor i sin lägenhet i Växjö. I stället bor hon i Stockholm. Mot sin vilja blir hon av med hyreskontraktet i Växjö efter beslut i hyresnämnden.
Foto: Annika Wallsson
När Växjöbostäder kollade elförbrukningen bekräftades att lägenheten förmodligen knappt användes.

Växjöbostäder håller som bäst på att finkamma sitt bestånd för att kontrollera om lägenheter olovligen hyrs ut i andra hand eller om det bor personer i lägenheter som inte är skrivna där.

För en tid sedan fann de en lägenhet vars kontraktsinnehavare är skriven på en adress i Stockholm. Växjöbostäder valde även att kontrollera elförbrukningen i lägenheten. Då upptäcktes att den i stort sett varit obefintlig under de senaste fem åren.

Läs också"De hade inget kontrakt"

Växjöbostäder sa upp hyreskontraktet med hänvisning till att bolaget inte ansåg att hyresgästen hade behov av lägenheten och att den därför bör göras tillgänglig för uthyrning till någon annan via bostadskön.

Hyresgästen som står på kontraktet, en kvinna i 60-årsåldern, har hyrt den aktuella lägenheten sedan 1984. Hon tycker att hon har rätt att ha kvar lägenheten, även om hon sedan 1986 varit folkbokförd på en adress i Stockholm.

Hon berättade i hyresnämnden att hon under de senaste 20 åren delat sitt boende mellan Stockholm och Växjö. Hon har alltid tänkt att hon vill återvända till Växjö på ålderns höst. Hon har även önskat att hon hade kunnat nyttja bostaden mycket mer än vad hon gjort under senare år men hälsoproblem har hindrat henne. Den minimala elförbrukningen förklarades med att hon har ett lite annat levnadssätt. Det innebär att hon inte alltid har ett behov av att använda till exempel kylskåp. Hon har därför inte alltid haft elen stående på.

Läs ocksåAnvände för lite el – riskerar vräkning

Hyresnämnden går på Växjöbostäders linje. Nämnden anser att Växjöbostäder har saklig grund för uppsägningen och hyresvärdens intressen väger i detta fall tyngre än hyresgästens. Hon får sex månader på sig att flytta.

Läs också Benny har fått tillbaka elen – efter tre månader Gardin blev en allmän handling – förvaras hos Borlänge kommun Kräver sänkt hyra av sin arbetsgivare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.