Annons

”De hade inget kontrakt”

Örebro Först förnekar hyresvärden att Carlos och hans kamrat bott på nedervåningen av hennes villa. - Jag har inte haft kontrakt med några killar, säger hon.

Hem & Hyra har pratat både med Carlos och hans rumskamrat som hyrde halva nedervåningen på en villa i Örebro. I den andra halvan av nedervåningen hyrde två andra studenter och med dessa delades toalett och kök. Varje student betalade 3 000 kronor för boendet: totalt alltså 12 000 kronor.

Killarna berättar samma historia: att de bett om kontrakt men inget fick förrän Carlos meddelade att han fått en annan bostad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden, en privatperson som hyrt ut nederdelen på sin villa till studenter via webbplatsen Blocket, nekar först till att de skulle bott hos henne alls. Hon säger att de inte haft något kontrakt med några killar.

– Det finns inget kontrakt med dem, säger hon.

Men jag har ju sett att de fört över pengar. Har de gjort det utan att bo där?

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

– Nej, då är man ju en idiot om man betalar hyra men inte bor där. De har betalat och de har bott här – men de har inget kontrakt. De ville inte skriva det trots att jag skickade det till dem flera gånger, säger hon.

Varför fick de flytta med omedelbar verkan?

– Det var de som valde att göra det. Jag sa att jag hyrt ut till andra och att de nya antagligen skulle flytta in i slutet av veckan. Men han valde att flytta ut samma kväll. Det hade han inte behövt göra.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Men hyreslagen säger att man har tre månaders uppsägningstid.

Annons

– Men de hade inget kontrakt. Och eftersom den ena killen fått en annan bostad och valde att flytta hyrde jag ut till andra studenter. De hade sagt att de skulle bo till juni och att de skulle haft två månaders uppsägningstid, men följde inte kontraktet. En av dem fick ju en annan bostad och skulle flytta och lämna den andra i sticket.

Men hade ni ett kontrakt?

– Nej, men muntligt. Det gäller också. De borde ha bott här till juni för det hade de sagt. Men nu när de inte skrev på hyrde jag ut till andra och de slapp på så sätt få dubbel hyra. För enligt det muntliga kontraktet hade vi sagt att de skulle ha två månaders uppsägningstid.

Hyran? Du tar ut totalt 12 000 kronor för nedervåningen på din villa. Hur har du satt den?

– Jag gör inte det här för att tjäna pengar utan för att hjälpa till. Det är som ett roligt projekt att testa att hyra ut till studenter som behöver någonstans att bo. Det finns ingen finansiell vinst i det här.

Hyresvärden säger att hon inte vet hur många kvadratmeter lägenheten är på, men att hon satt hyran genom att uppskatta vad det är värt att hyra rum i en villa. Dessutom möblerat.

– Jag tycker det är en rimlig hyra. Det kanske är lite dyrt, men här kan man tvätta och tumla som man vill. De behöver inte boka tider. Det har med bekvämlighet att göra.

Hur kommer det sig att du gick in i deras bostad utan att fråga?

Annons

– Det stämmer inte, men det är väl lättare för dem att säga så. Jag gick in för att städa i köket eftersom det luktade så mycket. Den ena killen kommer från en annan kultur och han lagade mat med väldigt mycket kryddor.

Enligt Hyresgästföreningen är inte kontraktsfrågan så intressant i det här fallet. Carl-Henrik Lindmark är jurist på Hyresgästföreningen:

– Utan att gå in på detaljer så är det uppenbart att hyresvärden i det här fallet har gjort sig skyldig till någon form av kontraktsbrott. Det är inte det fysiska kontraktet som är avgörande för om hyreslagen ska efterföljas, utan om det har funnits ett hyresförhållande, säger han.

Vad säger du om hyresnivån?
– Den låter hög, men jag tror att många tänker att de gör folk en tjänst när de hyr ut i sin egen bostad. Det är sprunget ur bostadsbristen, säger Carl-Henrik Lindmark

Att gå in i någons bostad, har en värd inte heller rätt att göra.
– Det kan röra sig om egenmäktigt förfarande eller annat brott, säger juristen Stig Ranelius på Hyresgästföreningen.

När en hyresgäst misstänker att hyran är för hög, kan hen vända sig till hyresnämnden. Då finns chans att få pengar tillbaka.

Läs också Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.