Annons

Före detta Poseidon-chef åtalad för grovt mutbrott

Göteborg ​​ I dag väcktes det första åtalet i muthärvan i Göteborg. En tidigare chef hos Bostads AB Poseidon misstänks för att år 2003 ha tagit emot över 23 ton tegel till sin villa från ett privat byggföretag. I gengäld skulle byggföretaget, enligt åklagaren, få möjlighet att delta i framtida upphandlingar hos bostadsbolaget.
Brottsrubriceringen i det åtal som statsåklagare Nils–Erik Schultz tidigare i dag lämnade in till Göteborgs tingsrätt är grovt mutbrott. Det motiverar Nils-Erik Schultz med att teglets marknadsvärde beräknas till minst 85 000 kronor och med att den tidigare chefen allvarligt missbrukat sin förtroendeställning för egen vinning.
 
– Med hänsyn till att avsikten med gåvan varit att rubba den framtida konkurrensen i samband med framtida upphandlingar är gärningen att anse som grov, heter det vidare i åtalet.
 
Den tidigare Poseidon-chefen, som vid den här tiden var ansvarig för projektledning, inköp och fastighetsdrift hos det allmännyttiga bostadsbolaget, byggde under åren 2002 till 2004 en villa i Torslanda. Under byggtiden ska han enligt åtalet ha tagit emot teglet från byggfirman men enbart betalt för frakten av det.
 
Den åtalade förnekar dock i förhören att han skulle begått något brottsligt och säger sig vara övertygad om att han betalat inte bara frakt utan även tegel. Det finns dock vittnesuppgifter från byggfirman som visar att man bokfört kostnaden för teglet som ”marknadsbidrag”.
 
Den tidigare chefen är numera vd för ett annat bolag inom Framtiden-koncernen men har sedan polisutredningen inleddes valt att ta time-out från vd-posten. Han jobbar dock kvar men har andra arbetsuppgifter inom bolaget.
 

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Nya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt” Ingen lyssnade på Ninni – nu saneras hennes lägenhet från skadedjur för tolfte gången Göteborgs allmännytta i storkontrakt med mutmisstänkt företag Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.