Annons

Förhandlare i oväntat möte

Örebro Fiender vid förhandlingsbordet - men inte ovänner. 50 förhandlare från Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna höll nyligen en två dagar lång konferens tillsammans. "Det behöver inte alltid vara en strid på kniven när vi möts", säger Hyresgästföreningens Marcus Kjellin.
Foto: Petra Marandi Roos
"Det var nyttigt att träffas och gå igenom övergripande principfrågor", säger Marcus Kjellin.

För första gången sedan 2005 har branschorganisationen Fastighetsägarnas region Mittnord och Hyresgästföreningens regioner Mitt, Aros-Gävle och Norrland haft en gemensam konferens.

Samtliga förhandlande tjänstemän från de båda organisationerna, motparter vid höstens hyresförhandlingar, träffades för att diskutera gemensamma spelregler.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Det finns behov av att mötas vid sidan av själva förhandlingarna och diskutera principfrågor och saker som ingår i de administrativa processerna som exempelvis vem som har ansvar för att ta fram vilka underlag, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg i Hyresgästföreningen region Mitt.

Han beskriver den två dagar långa konferensen som säkert tråkig för utomstående men nyttig för de deltagande tjänstemännen.

Annons

– Att vi träffats på det här sättet och gått igenom de övergripande principerna och administrationen gör att vi lättare kan få till väl fungerande förhandlingsprocesser.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

Dessutom, menar Marcus Kjellin, har den gemensamma konferensen en symbolisk betydelse.

– Det visar att vi har så goda relationer att vi kan träffas och prata om gemensamma frågor utan att det alltid behöver vara en strid på kniven.

Annons

Gick det att undvika att ryka ihop om hyresnivåer vid fikaborden?

Läs ocksåFick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat"Bostadsområde i Emmaboda och EBA skylt.

– Jag kan inte svara för vad alla sagt i pauserna. Men det var ju absolut inte det som var meningen med de här dagarna.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Nya hyror hos Förbo efter beslut i Stockholm Höjda hyror hos Eksta i Kungsbacka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.