Annons

Förhandlare i oväntat möte

Örebro Fiender vid förhandlingsbordet - men inte ovänner. 50 förhandlare från Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna höll nyligen en två dagar lång konferens tillsammans. "Det behöver inte alltid vara en strid på kniven när vi möts", säger Hyresgästföreningens Marcus Kjellin.
Foto: Petra Marandi Roos
"Det var nyttigt att träffas och gå igenom övergripande principfrågor", säger Marcus Kjellin.

För första gången sedan 2005 har branschorganisationen Fastighetsägarnas region Mittnord och Hyresgästföreningens regioner Mitt, Aros-Gävle och Norrland haft en gemensam konferens.

Samtliga förhandlande tjänstemän från de båda organisationerna, motparter vid höstens hyresförhandlingar, träffades för att diskutera gemensamma spelregler.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det finns behov av att mötas vid sidan av själva förhandlingarna och diskutera principfrågor och saker som ingår i de administrativa processerna som exempelvis vem som har ansvar för att ta fram vilka underlag, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg i Hyresgästföreningen region Mitt.

Han beskriver den två dagar långa konferensen som säkert tråkig för utomstående men nyttig för de deltagande tjänstemännen.

Annons

– Att vi träffats på det här sättet och gått igenom de övergripande principerna och administrationen gör att vi lättare kan få till väl fungerande förhandlingsprocesser.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Dessutom, menar Marcus Kjellin, har den gemensamma konferensen en symbolisk betydelse.

– Det visar att vi har så goda relationer att vi kan träffas och prata om gemensamma frågor utan att det alltid behöver vara en strid på kniven.

Annons

Gick det att undvika att ryka ihop om hyresnivåer vid fikaborden?

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Jag kan inte svara för vad alla sagt i pauserna. Men det var ju absolut inte det som var meningen med de här dagarna.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.