Annons

Förhandlingarna med Familjebostäder bryter samman

Göteborg UPPDATERAD. Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Familjebostäder i Göteborg har brutit samman. Nu får i stället Hyresmarknadskommittén i Stockholm avgöra den nya hyran.

– Just nu står vi väldigt långt ifrån varandra och vår bedömning är att det finns små möjligheter att komma överens lokalt, säger Pedram Kouchakpour, förhandlingchef på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

Hyresgästföreningen har i sitt yrkande krävt att hyrorna ska vara oförändrade på dagens nivå. Det extremt goda ekonomomiska läget med rekordlåga räntor och obefintlig inflation motiverar detta, anser föreningen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Kommunala Familjebostäder har en annan bild, och kräver i stället att få höja hyrorna med 1,8 procent i snitt.

– En lång rad faktorer gör att vi har behov av att höja hyrorna. Främst upprustningen av miljonprogrammet, men även den nyproduktion som behövs för att vi ska kunna uppfylla den politiska visionen. Hyrorna är vår enda inkomstkälla, säger Karin Gunnarsson, förvaltningsstöd Familjebostäder.

När de lokala förhandlingarna nu kört på grund kommer hyran i stället att avgöras av Hyresmarknadskommittén i Stockholm (se faktaruta).

Läs ocksåFick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat"Bostadsområde i Emmaboda och EBA skylt.

Förra årets uppgörelse mellan parterna slutade på 0,88 procent. Då hade Familjebostäder yrkat på en höjning med 2,1 procent. Årets bud är alltså lägre. Inte heller är det bland de högsta i Göteborgsregionen. Balder har till exempel yrkat att få höja med 3,0 procent.

Annons

Hyresgästföreningen har lagt nollbud som genomgående linje, såväl nationellt som regionalt i Västsverige. Det innebär att man även står långt ifrån de båda andra kommunala bolagen i Göteborg. Poseidon yrkar på 1,7 procent höjning och Bostadsbolaget 1,65 procent.

– Vi är faktiskt väldigt förvånade. De här kraven visar tydligt att bolagen har helt orealistiska förväntningar. Politikerna i bolagsstyrelserna och bolagens verkställande ledningar lever i en helt annan verklighet än hyresgästerna, säger Pedram Koucakpour.

Läs ocksåGavlegårdarnas hyror klara efter medling

Från Familjebostäders sida är man lika förbluffad – över att Hyresgästföreningen väljer att lämna förhandlingsbordet.

– Vi är mycket överraskade. Hyresgästföreningen avbryter förhandlingarna efter endast fyra förhandlingstillfällen och det var först vid det senaste som vi fick en konkret siffra på deras yrkande. Vi kommer förstås att respektera Hyresmarknadskommitténs beslut, men vi anser att förhandlingarna bröts för tidigt i processen,  säger Karin Gunnarsson.

Pedram Kouchakpour menar dock att Hyresgästföreningen tydligt annonserat sin inställning via diverse olika kanaler redan i slutet av september.

Annons

– Att i det läget presentera ett motbud på 1,8 procent visar att Familjebostäder inte har lyssnat. På det senaste mötet upplevde vår delagation att här kommer vi inte längre, och då är det svårt att se hur vi kan fortsätta lokalt.

LÄS MER:

Lista över alla yrkanden i Västra Götaland inför 2016.

Fakta: Hyresmarknads-kommittén

Hyresmarknadskommittén består av representanter från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags bransch- och intresseorganisation, samt Hyresgästföreningen.
Kommitténs uppgift är att fatta beslut när parterna inte själva kan komma överens i en hyresförhandling lokalt.
Parterna får lägga fram sin sak och presentera det ekonomiska underlag som man grundar sitt yrkande på. Därefter beslutar kommittén om en eventuell hyreshöjning. Detta beslut måste parterna acceptera.

Läs också Göteborgs allmännytta i storkontrakt med mutmisstänkt företag Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.