HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Förhandlingsdelegationen är din väg in till hyresförhandlingarna

Nybro När hyresförhandlingarna snart inleds kan din åsikt spela en viktig roll. Därför välkomnar förhandlingsdelegationen i Nybro dem som hör av sig och berättar om sitt boende.
Foto: Linda Alfons
Bestämmer. Göran Nilsson, Bengt Lindström, Rolf Rundgren och Hans Jonsson sitter alla i förhandlingsdelegationen för Nybro bostads. Hans Jonsson är ordförande och har ett nära samarbete med Hyresgästföreningens förhandlare.

– När det gått ut ett bud från NBAB så brukar folk komma och prata, säg­er Rolf Rundgren som sitter i stora förhandlingsdeleg­ationen för förhandlingarna med Nybro bostads.

Trots det brukar de inte få in så många synpunkter.

Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

– Sen visar erfarenheten att varje år så lyckas vi få ner det de yrkat på. Och det vet nog folk om, säger Bengt Lindström, även han förhandlingsdelegat.

Han tycker att förutsättningarna är bra inför förhandlingarna: räntorna är låga och taxorna sjunker. Hans Jonsson, ordförande i både stora och lilla förhandlingsdelegationen, däremot tror att det kan bli tufft eftersom bolaget har krav på sig att bygga.

Vill ni få in synpunkter?

Läs ocksåHyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemangMichel Rowiński, porträttbild, i glasögon och halsduk. I bakgrunden till vänster syns ett höghus. Han står under en pergola. Michel har blivit suspenderad från sina förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen.

– Förra året bestämde vi att alla arbetsgrupper ska försöka samla in synpunkter från alla områden så att vi har ett underlag, säger Hans Jonsson.

Att hyresgästerna hör av sig är vikt­igt för att Hyresgästföreningen ska få insyn i hur det egentligen ser ut ute i husen. Därför skickar de ut en enkät till de medlemmar som bor hos privata hyresvärd­ar. Även Nybro bostads hyresgäster har fått en enkät tidigare.

– Rollen är att tillgodose hyresgästernas önskemål att få så låg hyra och hög standard som möjligt, säger Hans Jonsson och konstaterar att de alltid kommer fram till lägre kalkyl än bostadsbolaget.
Stora förhandlingsdelegation­en sätter ett tak för nivån på hyresöverenskommelsen. Om resultatet blir högre än så måste förhandlaren och lilla förhandlingsdelegationen få godkänt av stora förhandlingsdelegationen.

Läs ocksåAngelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyrorEn kvinna står på en gata i Tranås. I bakgrunden syns en grupp andra kvinnor och män som samtalar med varandra. Kvinnan i förgrunden heter Angelica Engvall. Hon bär vinröd jacka och har glasögon och långt brunt hår.

Hur mycket ekonomi måste delegaterna kunna?

– Det är en fördel om man kan läsa en resultaträkning, säger Bengt Lindström.

Hur kan hyresgäster i Nybro påverka förhandlingarna?

– Du kan kontakta någon i förhandlingsdelegationen och framföra din åsikt. Man kan också skriva insändare. Eller så tar du kontakt med vår expedition­, säger Bengt Lindström.

Fakta: Hyresförhandlingar

En förhandlingsdelegation måste bestå av minst tre ledamöter, inklusive förhandlings­ledaren (anställd förhandlare), för att vara beslutande.
Är det färre än tre ledamöter se delegationen som rådgivande och förhandlingsledaren kan fatta eget beslut.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Michel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i Hyresgästföreningen Ny regionordförande lämnar sina uppdrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.