HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Försenat studielån inget skäl att inte betala hyran – därför tvingas kvinnan flytta

Malmö Kvinnan hamnade efter med hyran när studielånet blev försenat. Det gillades inte av hyresvärden som sa upp henne. Nu har tingsrättens dom kommit. LÄS OCKSÅ: Därför är det viktigt att betala hyran i tid.
Hennes studielån från CSN blev försenat. Nu tvingas kvinnan att flytta.
Foto: Kristina Wahlgren/Anders Paulsson

När hyran blev försenad i början av året reagerade den privata hyresvärden. Kvinnan, som är i 25-årsåldern, blev uppsagd från sin lägenhet i Malmö. Samtidigt stämde värden henne i tingsrätten på de uteblivna hyresinbetalningarna.

I tingsrätten medgav kvinnan att hon mycket riktigt hade blivit sen med hyran. Men det berodde på att hon inte fått sitt studielån i tid, hävdade hon. Hon hade försökt komma i kontakt med den privata hyresvärden för att reda ut det men inte lyckats, menade hon. Och hon hade heller inte fått någon betalningspåminnelse innan värden kontaktade inkasso.

Läs ocksåVattenläcka avslöjade rena misären – levde bland sopor och kattbajsEn vattenläcka avslöjade ren misär i sekelskifteshuset på en av Malmös finaste adresser. Nu är kvinnan i Malmö uppsagd från sin lägenhet.
Enligt ett beslut i Malmö tingsrätt tvingas kvinnan nu att flytta.
Enligt ett beslut i Malmö tingsrätt måste kvinnan nu flytta.

Under rättegången visade den unga kvinnan upp både beslut från CSN om att hon beviljats studielån och inbetalning på en hyra som hyresvärden ansåg var obetald. Men det hjälpte inte. Att kvinnan hade svårt att betala hyrorna på grund av det sena studielånet fråntar inte henne ansvaret för att betala hyran i tid, menar rätten. Enligt tingsrättens dom tvingas kvinnan nu dessutom att omedelbart flytta från sin hyreslägenhet.

Hon ska också betala 36 000 kronor till värden för obetalda hyror. Hon måste även stå för rättegångskostnaderna på drygt 12 000 kronor.

Fakta: Därför ska du betala hyran i tid

  • Mycket står på spel om du inte betalar din hyra i tid. Obetald eller försenad hyra är det vanligaste skälet till att en hyresgäst blir uppsagd. Och många inser inte vikten av att betala hela hyran, i tid.
  • Det är mycket lättare för en hyresvärd att säga upp dig om du inte betalar hyran än om du till exempel stör dina grannar.
  • Har du svårt för att betala dina räkningar – betala därför alltid hyran först. Du vill inte riskera att stå utan tak över huvudet.
  • Försök dra ner på andra utgifter om du har det tufft ekonomiskt. Det finns hjälp att få till exempel hos kommunens skuldrådgivare, som ger kostnadsfri rådgivning om privatekonomi.
  • Har du svårt att få ihop till hyran – prata med din hyresvärd och se om ni kan komma överens om en betalningsplan. Det är bättre att ta det samtalet när det börjar krisa än när det redan är för sent.
  • Hyresvärdar som vill säga upp kan gå via hyresnämnden eller tingsrätten. Kronofogden är ett annat alternativ och om det uppstår tvister där avgörs de i tingsrätten.

 

Läs också Levde i kaos utan el och nycklar – nu tvingas kvinnan bort från lägenheten Fyrabarnsfamiljen uppsagd två gånger på ett år – så räddades de i sista stund Förvarade stöldgods i vanvårdad lägenhet - 30-årig kvinna vräks Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.