HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Forskning: Segregationen ökar risken för upplopp

Stockholm Risken för upplopp är högre i områden som har stor boendesegregation som i Husby. Det framgår av en ny vetenskaplig studie som Hem & Hyra fått ta del av.

Studien som gjorts av forskare vid både Stockholms och Uppsala universitet visar att kommuner och stadsdelar där utlandsfödda har liten kontakt med majoritetsbefolkningen har upplevt fler bilbränder än kommuner där befolkningen bor mer blandat. 

–Vi var själva lite förvånade att vi så tidigt hittade ett så tydligt samband mellan just segregation och bilbränder, det föll ut ganska snart. Den slutsats man kan dra är att det behövs en bostadspolitik som motverkar boendesegration, säger Eva Andersson, docent vid Kulturgeografiska institutionen vid Stockholms universitet.

Läs ocksåForskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser"Halvkroppsporträtt på Karin Backvall, forskare, som står intill en bokhylla på Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet. Karin Backvall har forskat om stigmatisering med utgångspunkt i mediebilden av stadsdelen Gottsunda i Uppsala.

Man kan tycka att studien kommer väldigt lägligt med tanke på det som händer i Husby just nu, men faktum är att författarna till artikeln har arbetat med materialet sedan 2009.

– Det var en hel del oroligheter under 2009 i svenska förorter, upplopp och bilbränder. Debatten har ofta riktat in sig på att det skulle ha att göra med att människorna som startar upplopp har en annan bakgrund. Vår forskning visar att det handlar om homogeniteten i befolkningen, säger Eva Andersson.

Annons

Eva och hennes kollegor menar att det är boendesegregationen i sig som skapar miljöer som underlättar upplopp. Upploppen förklaras också av om det finns många unga i ett område, och om det finns en utsatthet i form av antal socialbidragstagare. Det har också visat sig att den sociala kontrollen är svagare i utsatta områden. Det gör det lättare för våldsverkare.

Läs ocksåTanums Bostäders försäljningsplaner läggs på isMichael Halvarsson (MP) tycker att det är omdömeslöst att sälja de få allmännyttiga hyresrätterna som finns i centrala Fjällbacka.

– I segregerade områden med många utrikesfödda finns en besvikelse över framtidsutsikterna och en misstro mot samhället. Man ser inte samhället som stöttande utan motverkande, säger Eva Andersson.

Samtidigt visar forskningen att det finns en risk för en steriotypiserad bild av områden med en homogen befolkning vilket kan öka motsättningar när polisen kommer till platsen. Det brukar dessutom ofta vara en specifik händelse som triggar igång upplopp, precis som dödsskjutningen av 69-åringen i Husby.

–  När polisen möter folk i segregerade områden, har man inget förtroende för varandra, från något håll. Båda grupperna har förutfattade meningar om varandra, vilket också kan förklara varför vissa poliser uttrycker sig som de gör.

Annons
Läs ocksåI Växthuskafét frodas både blommor och integrationVäxthuset på Dalaberg i Uddevalla, kollage.

Artikeln Segregation And Urban Unrest In Sweden publiceras i nästa nummer av den vetenskapliga tidsskriften Urban Geography.

 

Läs också Hans Fingal, 89, rädd för att brinna inne – så dåligt är brandskyddet i trygghetsboenden: ”Måste bli ändring” Boverket medger: brandskyddet brister på trygghetsboenden: "Inte lyckat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.