HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Förslaget om att stoppa skatteplanering försvann

Stockholm Möjligheten att komma undan reavinstskatt genom att paketera in fastighetsförsäljningar i aktiebolag har länge varit kontroversiellt. Redan 2015 tillsattes en statlig utredning med uppdraget att se över lagstiftningen på det här området. Två år senare lades ett förslag fram, men det försvann.
Foto: Skatteverket/Regeringen
Skatteverket föreslog att en utredning om skatteplanering skulle göras. Magdalena Andersson svarade på en fråga om det i riksdagen 2019, men sedan dess har det varit tyst.

Om förslaget hade  blivit infört skulle det ha inneburit att man inte längre skulle kunna skatteplanera på det här sättet, som bland annat Roslagsbostäder gjort. Förslaget gick ut på att införa en ny lagstiftning som skulle dra in 17 miljarder kronor per år till statskassan från fastighetsförsäljningar på kort sikt, och på längre sikt 6 till 13 miljarder kronor per år.

En av de remissinstanser som tillstyrkte utredningsförslaget var Skatteverket. Så här skrev man bland annat i sitt remissyttrande:

Läs också”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

”Skatteverket anser av flera skäl att det är angeläget att regler för att motverka skattefördelar vid paketering införs. För att upprätthålla ett legitimt och rättvist skattesystem så är neutralitet i bemärkelsen likabehandling en viktig komponent.”

”Beskattningen skjuts upp på obestämd tid”

Jesper Anderberg är rättslig expert på Skatteverket och var delaktig i att formulera Skatteverkets yttrande. I dag säger han så här:

Annons

– Paketering har den effekten att beskattningen skjuts upp på obestämd tid. Denna effekt innebär att en av de vägledande principerna bakom skattepolitiken, att beskattning ska ske i nära anslutning till inkomsttillfället, inte uppfylls.

Läs ocksåHöga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Men Skatteverket och Jesper Anderberg har inte fått som de ville. Att i ett slag ta bort möjligheten till denna skatteplanering var tydligen alltför kontroversiellt för Sveriges politiker.

Förslaget drog ut på tiden

Utredningen och dess förslag har aldrig lämnat finansdepartementet.
I november 2019 svarade dåvarande finansminister Magdalena Andersson på en fråga i riksdagen, om när man kunde förvänta sig att förslaget skulle komma upp i riksdagen.

Annons
Magdalena Andersson svarade på en fråga om skatteplanering i riksdagen. Men efter det hände ingenting.

Hennes svar var att förslaget då fortfarande var föremål för beredning inom finansdepartementet. Därefter verkar inget ytterligare ha hänt och förslaget får förmodligen betraktas som dött.

Läs också Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?” Trots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån" Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.