Annons

”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

Norrtälje När Roslagsbostäder i fjol sålde tre hyreshus i Rimbo gjorde bostadsbolaget ett skatteklipp. Tack vare skatteplanering slipper Roslagsbostäder betala reavinstskatt på över sju miljoner kronor.
Foto: Johan Wahlgren/Pixabay
Johannes Folkesson, Hyresgästföreningens ordförande, skulle gärna ha fått information innan om att Roslagsbostäder tänkte göra en paketering.

Upplägget skedde i samförstånd med köparen Kopparhus i Täby AB och kallas för ”paketering”. Poängen med metoden är att fastighetsförsäljningar innebär reavinstbeskattning. Men vid försäljning av ett aktiebolag sker ingen sådan beskattning. Så det skatteplanerande tricket är att sälja ett aktiebolag som äger fastigheterna det handlar om. Man ”packar” alltså in fastigheterna in i ett nybildat aktiebolag och säljer sedan aktierna i detta bolag till köparen. Därmed blir köparen ägare till både bolaget och fastigheterna – utan att behöva betala skatt på reavinsten.
Inte ens Skatteverket har några lagliga möjligheter att stoppa skatteplanering av detta slag, i alla fall inte för närvarande.

Fick ingen information

Frågan om husen i Rimbo var upp i Norrtäljes kommunfullmäktige i maj 2022. Men ingen sa något om skatteplanering och paketerad försäljning, enligt Johannes Folkesson, ordförande för Hyresgästföreningen i Norrtälje.

– Den enda information som fullmäktigeledamöterna fick, var att hyresfastigheterna skulle säljas. Men inget om att försäljningen skulle ske som en ”paketerad” försäljning via ett nybildat bolag. Varför informerade man inte om det?

Sätt att slippa reavinstskatt på

Inom byggnads- och fastighetsbranschen är ”paketerade” fastighetsförsäljningar numera ett vedertaget sätt att komma undan reavinstbeskattning vid fastighetsförsäljningar. Man slipper reavinstskatt helt och hållet.

Annons

Roslagsbostäder har sålt hyreshus på samma sätt tidigare, senast 2020 då man sålde bostadsområdet Skärsta i Hallstavik med 100 lägenheter till Vernum Fastigheter. Även det var en paketerad försäljning, som höjde Roslagsbostäders vinst till över 40 miljoner kronor det året, ungefär dubbelt upp jämfört med året innan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vinsten används till underhåll och nyproduktion

– Vi gör så här för att vi vill att en så stor del som möjligt av vinsten från försäljningarna ska komma Roslagsbostäder tillgodo och kunna användas till underhåll och nybyggnadsprojekt, istället för att gå till reavinstskatt, säger Roslagsbostäders styrelseordförande Roland Brodin och tillägger:

– Roslagsbostäder behöver tillskott av pengar, eftersom vi inte fått kostnadstäckning genom hyreshöjningar på många år.

Annons

Läs också Höga räntor hos Roslagsbostäder går ut över hyresgäster

Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

 

Fakta: Skatteplanering

Skatteplanering är att aktivt planera för att betala låg skatt. Skatteplanering i sig är vanligen inte olaglig; den syftar till att under gällande lagar betala så lite som möjligt i skatt. Olaglig skatteplanering kallas snarare skattefusk eller skattebrott.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.