Annons

Första spadtaget vid Lugnet

Finspång Om ungefär ett år räknar Inga-Lill Eriksson och Lennart Ekholm med att bli sambor, men det hänger på hur kall vintern blir. På fredagen var paret med när det första spadtaget för deras blivande hem togs, vid Lugnet i Finspång.

​Vallonbygden bygger åtta nya marklägenheter på kullen ovanför lusthuset Lugnet, från 1800-talet. Lägenheterna, treor och fyror på drygt 80 kvadratmeter, kommer att ha stora altaner med utsikt över Skutbosjön. Samtliga lägenheter är uthyrda sedan flera månader tillbaka och i en av dem ska Inga-Lill Eriksson och Lennart Ekholm bo.

– Vi bor på olika håll nu, men flyttar ihop när lägenheten är färdig, berättar Lennart Ekholm.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När det blir är oklart. Byggstarten är några månader försenad och kommunägda Vallonbygdens vd Björn Andersson vågar inte lova något inflyttningsdatum. Mycket beror på vädret och hur kall och snörik vintern blir, eftersom det påverkar bygget.
Det symboliska första spadtaget var egentligen tre och togs av Vallonbygdens styrelseordförande Gunnar Karlsson (S), kommunfullmäktiges ordförande Berit Martinsson (S) och Willa Nordics vd Hans Persson. Willa Nordic är entreprenören som ska bygga husen.

Annons

Bland övriga deltagare fanns kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Anders Härnbro (S). Han konstaterar att Finspångs befolkningsutveckling har vänt efter flera decennier med minskade invånarantal och att nya bostäder behövs för att kommunen ska kunna fortsätta växa. Hyran för de nya lägenheterna ligger på 9 500 kronor i månaden, en nivå som långt ifrån alla har råd med. Men Anders Härnbro menar att nybyggnation ändå gynnar hela samhället, eftersom de som flyttar till Lugnet lämnar andra bostäder som kanske är billigare att bo i.

Lennart Ekholm säljer sitt hus när han och Inga-Lill Eriksson flyttar ihop. De är minst sagt förväntansfulla.

Annons
Läs ocksåTomma lokaler blir nya lägenheter i Finspång

– Vi går förbi här ganska ofta och kommer att följa bygget, säger Inga-Lill Eriksson.

Läs också Ligan som fixar rent i förråden Vallonbygden i hyrestoppen En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen Hyresvärdar krymper efter nyår

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.