Annons

Första titten inne i Idyllen

Norrköping Norrköpings första trygghetsboende Idyllen ska stå klart i början av nästa år. Men redan nu har de första hyresgästerna fått kika in i de blivande hyreslägenheterna.

Bakom byggställningarna vid Linköpingsvägen håller fyra nya hyreshus på att färdigställas i stadsdelen Kneippen. Om allt går som planerat ska de 43 lägenheterna stå klara för inflyttning i februari nästa år. Och kanske flyttar Åke och Birgitta Fagerdahl in i en av de nya tvåorna.

— Vi har bott i Kneippen i över 50 år och trivs så bra i den här delen av stan. Det känns bra med egen tvättstuga och att ytan är väl tillvaratagen. Men hyran, den är vi inte lika nöjda med, förklarar Birgitta Fagerdahl.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Vi har fått kontrakt på en tvåa på 56 kvadrat och får betala 9 200 plus vatten och el. Vi tycker att det är lite väl dyrt. Men vi får se, vi har inte bestämt oss än, säger Åke Fagerdahl.

De nya lägenheterna består av ettor, tvåor och treor och riktar sig till personer som är 65 år och äldre. Bostäderna blir Norrköpings första trygghetsboende, vilket innebär att lägenheterna är tillgänglighetsanpassade och att det kommer finnas en gemensamhetslokal i huset där kommunen ska ordna aktiviteter för de boende.

Annons

— Det kommer finnas personal på plats sju dagar i veckan. Vilka aktiviteter som ska ordnas är inte bestämt utan det är något som får utvecklas tillsammans med hyresgästerna, säger Thomas Gustafsson, uthyrningschef på Hyresbostäder.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

Att få de nya bostäderna uthyrda har inte varit några bekymmer, enligt Hyresbostäder.

— Vi släppte lägenheterna i februari och hade de fullt uthyrda i maj så intresset har varit jättebra. Merparten av de som ska flytta hit är 75 år och äldre och en tredjedel är villaägare. Vi ser att det finns en stor efterfrågan på fler trygghetsbostäder framöver i Norrköping, säger Thomas Gustafsson.

Annons

Vad säger ni kring hyrorna och att en del tycker att de är för höga?

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

— Vi är medvetna om det men de ligger i nivå med övrig nyproduktion. Nu bygger vi om kvarteret Granen till 65 plusboende och där kommer vi att kunna erbjuda cirka 100 lägenheter till lägre hyresnivåer. Så det kommer att finnas alternativ till det vi erbjuder här, säger Thomas Gustafsson.

Fakta: Trygghetsboendet Idyllen
  • Antal bostäder: 43 lägenheter och två övernattningsbostäder
  • Antal rum: 1–3 rum och kök
  • Boyta: 40-119 kvadratmeter
  • Inflyttning: februari 2019

Hyresnivåer:

  • 1 rum och kök: 6 965 — 7 533 kr/m
  • 2 rum och kök: 8 960 — 11 609 kr/m
  • 3 rum och kök: 12 252 — 14 702 kr/m
Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.