Annons

Fortfarande oklara extrakostnader för kabelnedsläckning

Göteborg Det är fortfarande oklart vilka extrakostnader allmännyttan i Göteborg haft för sin övergång från kabel till fiber.

En fråga som dök upp i februari, när Hyresgästföreningen och bostadsbolagen nådde sin uppgörelse, är vilka extrakostnader allmännyttan haft för sin övergång från kabel till fiber.

Till att börja med fick alla hyresgäster en 500 kronors engångsrabatt på hyran i februari. Med runt 70 000 hushåll innebär det en kostnad på 35 miljoner kronor för bostadsbolagen. Till det kommer kostnaden för alla de hyresgäster som enbart väljer ett baspaket av tv-kanaler. Hur många det blir totalt är dock än så länge oklart.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dessutom finns ytterligare en kostnadspost. Hyresgäster som redan köpt en box och tecknat ett tv-avtal har under våren haft möjlighet att ångra sig, för att istället tecknat ett billigare baspaket. I de fallen har allmännyttan gått in och betalat tjänsteleverantörerna.

Annons

Totalt har lite mer än 4 000 hyresgäster använt sig av den möjligheten. För det får bostadsbolagen i snitt, som det ser ut just nu, betala runt 3 000 kronor per lägenhet. Det ger en summa på 12 miljoner – men den siffran vill Göran Leander absolut inte skriva under på.

– Den summan blir inte rätt. Vi är inte färdiga med alla de här ärendena, och en del som ångrat sig ”ångrar sig en gång till”, om du förstår vad jag menar. Så jag tror att den här kostnaden blir lägre.

Annons
Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.
Läs också Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek” Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga Haveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörs Unikt beslut stoppar helkaklat badrum och klinkergolv hos Mohamed: "En stor seger"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.