Annons

Förtroendevalda dödshotades – över 20 polisanmälningar gjorda

Huddinge ”Du är dödsdömd och ligger illa till”. Flera förtroendevalda inom Hyresgästföreningen i Huddinge har fått ta emot över 20 hot. ”Vi har polisanmält det”, säger Susanne Edberg, ordförande Hyresgästföreningen Huddinge.
Hotfulla sms-meddelanden har skickats till förtroendevalda inom Hyresgästföreningen.

Hoten som kommit till förtroendevalda i Huddinge är ingen trevlig läsning. Det första hotet var kortfattat men tydligt. ”Du lämnar din plats i styrelsen annars kommer du inte att gå säker på gatan”.

Nästa kom några dagar senare. ”Kolla bilen innan du kör” sedan fortsatte det med ”Mej kan du aldrig komma åt men dej kommer ja åt går bilen bra”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och sedan har det fortsatt. Det sista hotet kom för några dagar sedan och totalt har över 20 polisanmälningar gjorts.

En av de som fått hoten är Leif Zetterdahl, före detta ordförande i den lokala hyresgästföreningen i Skogås. En annan ledamot har också fått ta emot hot. De första hoten kom i början av februari när Leif Zetterdahl fortfarande var ordförande i den lokala hyresgästföreningen.

Efter det har en ny styrelse valts men hoten har fortsatt komma, totalt 20 sms, det sista i november. Han har polisanmält allihop, men inget har hänt än så länge.
– Jag är rädd och sover dåligt, säger han.

Annons
Läs ocksåHotade skjuta hyresvärden - sägs upp

Han tror hoten har sitt ursprung i hans uppdrag som förtroendevald. Skälet är att den lokala styrelsen han var ordförande i ställde in två bussresor till Ullared och Åland på grund och en grillkväll.
– Vi ställde in eftersom det var för få anmälda och sjukdom. Men flera blev arga och sen kom hoten. Det låter helt sjukt men jag tror det beror på missnöje, säger han.

Har du någon aning om vem det kan vara?
– Nej jag kan inte peka ut någon.

Hoten har riktats mot förtroendevalda på olika nivåer. En som drabbats är Susanne Edberg, ordförande Hyresgästföreningen Huddinge.
– Jag och en annan kvinna har mottagit hot. Vi hade önskat att hen hade stått rakryggat och framfört vad hen vill istället för att försöka skrämmas. Det är en feg jäkel det här, säger hon.

Hur ser du på hoten?
– Jag har fått flera dödshot men det är ord utan handling, jag tror inte på dem för fem öre. Det är skrämseltaktik som inte biter på mig.

Annons

Varför inte?
– Vi har rätt mycket skinn på näsan båda två. Sedan tror vi oss ha en bra aning om vem det är och har polisanmält en person så vi hoppas att det väcks åtal, säger hon.

Hur påverkar det erat arbete?
– Det tar mycket tid, jag har lagt hundratals timmar på det här i år. Det tar mycket tid att sammanställa, polisanmäla och ha kontakt med olika personer. Det tar tid från annat viktigt arbete, säger hon.

– Vi tänker inte låta odemokratiska och fega skrämselmetoder vinna. Den nyvalda ordföranden och styrelsen i Skogås arbetar oerhört hårt och vi i föreningsstyrelsen kommer stötta dem på alla sätt vi kan tills hoten har slutat, säger hon.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.