Annons

Förvaltare lät släktingar bo gratis i hyresvärdens lägenheter – ”Inte by the book”

Stockholm Ett par bodde sju månader i en lägenhet på Lidingö utan att betala hyra. Bakom upplägget står en förvaltare på ett bostadsbolag som lät kompisar och släktingar flytta in i lägenheter och bo gratis. Efter att upplägget avslöjades kom förvaltaren överens med sin arbetsgivare om att lämna bolaget eftersom ”han inte gjorde allt by the book”.
Foto: Åsa Eriksson
Förvaltaren på ett bostadsbolag lät släktingar och vänner bo gratis i hyresvärdens lägenheter – följden blev att förvaltaren fick sluta sin anställning.

En fastighetstekniker blev överraskad när han hösten 2021 skulle kontrollera hyresvärdens tomma lägenheter på Lidingö. Det visade sig att det bodde personer i de slitna lägenheterna som skulle vara tomma i väntan på ombyggnation. Enligt hyresvärden saknade hyresgästerna hyreskontrakt och betalade ingen hyra.

Avslöjandet fick konsekvenser för fastighetsbolagets nyanställde förvaltare, som värden menar har hyrt ut lägenheterna bakom ryggen på hyresvärden.

Gav fyra – fem lägenheter till släktingar och vänner

Förvaltaren har berättat att han hyrde ut fyra – fem tomma lägenheter i huset på Lidingö till släktingar och bekanta. Att han inte skrev några hyresavtal förklarar han med att han hade mycket att göra på jobbet.

Han har också en förklaring till att han inte gav några hyresavier till hyresgästerna. Det berodde på att det var stökigt i planeringen av ombyggnationen av lägenheterna med olika ”entreprenörer som sprang runt”.

Gjorde inte allt ”by the book”

Hyresgästerna flyttade in före sommaren 2021. Men inte heller efter sommaren 2021 skickade förvaltaren ut några hyresavier till hyresgästerna.

Enligt handlingar i hyresnämnden, där ärendet senare hamnade, beror det enligt förvaltaren på att han då kommit överens med sin arbetsgivare att de skulle gå skilda vägar eftersom han ”inte gjorde allt by the book”.

Efter att värden avslöjade uthyrningen blev hyresgästerna tillsagda att flytta. Två hyresgäster vägrade vilket ledde till en långvarig tvist som slutade i hyresnämnden.

Förvaltaren är svåger till hyresgästen

Till saken hör att förvaltaren är svåger till mannen som tillsammans med sin sambo vägrar flytta.

De båda hyresgästerna bodde tidigare i hyresvärdens bestånd i Märsta, men ville flytta eftersom de kände sig otrygga och inte trivdes.

De uppger enligt dokument i hyresnämnden att de flyttade in i ettan på Lidingö i april 2021 och hävdar att de blev lovade att få en trea när lägenheterna hade renoverats. Paret började dock inte betala hyra förrän i oktober/november 2021, sju månader efter de flyttat in.

De hävdar dock att de betalat en hyra för mycket för märstalägenheten och att de blivit lovade fyra hyresfria månader eftersom lidingölägenheten var så sliten. Detta stämmer inte enligt värden.

”Hade muntligt förstahandskontrakt”

Hyresvärdens version är att förvaltaren hyrde ut totalt sex lägenheter utan skriftligt hyreskontrakt samtidigt som hyresgästerna bodde gratis. Värden menar också att de kommit överens med övriga hyresgäster och där vissa har flyttat medan andra bor kvar med rivningskontrakt.

Värden har erbjudit hyresgästerna att bo kvar, men då utan besittningsskydd, men också erbjudit dem ett förstahandskontrakt i värdens hyreshus i Märsta.

Men hyresgästerna har sagt nej och hävdar att han och sambon blivit lovade att få en trea i Lidingö när renoveringen är klar. De tycker också att hyran för lägenheten i Märsta är för hög.

Hyresgästerna hävdar också att de hade ett förstahandskontrakt, låt vara muntligt, men att enligt dem skulle enligt övergå i ett skrivet kontrakt senare.

När hyresgästerna vägrade flytta blev de uppsagda och när tvisten nyligen avgjordes i hyresnämnden förlorade hyresgästerna.

Bott sju månader gratis

Enligt beslutet måste förvaltarens svåger och hans sambo flytta senast 1 juli. Hyresnämnden skriver att det är ostridigt att paret fått lägenheten av svågern och att de bott sju månader i lägenheten utan att betala hyra.

Hyresnämnden slår också fast att det måste varit uppenbart för förvaltaren att det var uthyrningsstopp och lägenheterna inte fick hyras ut.

Nämnden anser också att den tidigare förvaltarens uppgifter är motsägelsefulla och att det troligen var så att tanken var att paret skulle bo tillfälligt i lägenheten utan att betala hyra.

Hem & Hyra har sökt den tidigare förvaltaren och hyresvärden för en kommentar, utan att lyckas.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.