Annons

Förvaltare ska rycka upp eftersatta Högsbyhus

Högsby Han måste ta reda på allt om de tre Högsbyhusen och har varken tillgång till nycklar eller hyreskontrakt. Magnus Sandholm har ett tufft arbete framför sig som tvångsförvaltare.
Foto: Linda Alfons
Magnus Sandholm är imponerad över hur lokalsamhället ställt upp. ”Människor har fått mycket hjälp. Jag vet att Missionskyrkan i Berga varit mycket hjälpsamma. Låtit dem låna dusch där. De har varit jättebra. Det är kul att det finns hopp om mänskligheten.”

Sedan april är de tre husen, med tolv lägenheter, tvångsförvaltade och Magnus Sandholm är alltså den som tar hand om dem nu.

– Det som hände dag ett var att jag beställde olja. Oljebolag­et kom redan dagen efter och så skulle jag peta i gång pannan och då visade det sig att det fanns ingen el, säger Magnus Sandholm.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och så har det varit: de grundläggande sakerna måste lösas först, så att det finns el och alla har fungerande vitvaror. Magnus Sandholm berättar om hur han samma dag sett till att en familj fått en fungerande spis – det hade de nämligen ingen.

Har du tagit dig vatten över huvudet?

Annons

– Bitvis har jag känt det. Det var mycket mycket mer arbete än jag kunde tänka mig. Men samtidigt är det väldigt lärorikt. Jag tycker det är intressant, men jag har en annan verksamhet som inte får bli lidande.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Magnus Sandholm driver en målerifirma och äger också en fastighet med hyreslägenheter och lokaler. Därmed har han erfarenheten och verktygen för att ta itu med de tvångsförvaltade husen. Han tror att han kommer att komma tillrätta med det mesta, men inte att han kommer att bli klar under de två år som tvångsförvaltningen löper.

– Det är från en väldigt låg nivå, men samtidigt triggar det en. Hyresgästerna och även grannar är väldigt positiva och då är det ju enklare.

Läs mer:

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Tvångsförvaltning i två år för Högsbyvärd

Högsbyhus kan tvångsförvaltas

Fakta: Tvångsförvaltning

Hyresnämnden kan besluta om att frånta ägaren rätten till förvaltningen av sin fastighet och utser en tillfällig förvaltare. Hyran be­talas till förvaltaren som betalar el, värme och reparationer.
Ägaren måste fortfarande betala eventuella lån och liknande kostnader.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.