Annons

Framtiden viktigare än nya hyror

Dalarna ​Flera bostadsbolag har kallat Hyresgästföreningens företrädare till möten inför de kommande hyresförhandlingarna. Några summor har inte nämnts och Marcus Kjellin, förhandlare i Borlänge menar att det finns större frågor som väntar än den om nya hyror.

​I slutet av den här månaden och början av nästa drar förhandlingarna om 2012 års hyror igång på allvar. Marcus Kjellin, förhandlare på Hyresgästföreningen i Borlänge, tror på ett lugnt och bra förhandlingsklimat i år liknande det som rådde i fjol.

Men det finns andra frågor som är viktigare än hyran ett år framåt, menar Marcus Kjellin, och det är hur de kommunala bostadsbolagen ska klara av framtidens krav på nya bostäder och samtidigt klara av att renovera de man redan har.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Flera bolag håller på att komma till vägs ände. Ombyggnad står mot nyproduktion och till exempel Tunabyggen i Borlänge som redan nu är hårt belånat behöver bygga hundratals nya lägenheter för 250 miljoner kronor om året de kommande fem åren, hur ska det gå till!?

Annons

Även Falun och Ludvika har samma problem; befolkningen ökar men bostadsföretagen har oerhört svårt att finansiera nybyggen och samtidigt har de stora bestånd av fastigheter som behöver renoveras.

– De här frågorna sträcker sig in i framtiden och det är viktigt att vi i Hyresgästföreningen ger vår bild av problemen, säger Marcus Kjellin.

Annons
Läs ocksåTusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med””Man bara skakar på huvudet”, säger hyresgästen Marita Andersson som själv har mångårig erfarenhet som förtroendevald inom Hyresgästföreningen. Hennes hyresvärd Västerstaden försökte smyghöja hyran på samma sätt för tre år sedan. Nu tänker hon och maken återigen fortsätta betala den gamla hyran tills förhandlingen är klar.
Läs också Striden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i Malmö Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.