HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fredrik får ta över sin mormors lägenhet – vann i hyresnämnden

Haninge Fredrik Winnberg får bo kvar i lägenheten som han delade med sin mormor. När hon dog ville Stena Fastigheter kasta ut honom. Men hyresnämnden ger honom rätt. "Jag känner mig enormt lättad", säger han.
Foto: Linda Dahlin
En lättad Fredrik Winnberg efter hyresnämndens beslut. Enligt nämnden har han rätt att överta hyreskontraktet efter sin mormor. "Känns som en delseger", säger han.

Det har varit några tuffa år för Fredrik Winnberg. På kort tid förlorade han sin lillebror, farbror och sin mamma. När hans mamma gick bort 2014 flyttade han in till sin mormor i Handen, för att finnas där som stöd för henne.

Hans mormor dog 2017. Hem & Hyra har tidigare berättat om hur han riskerades att vräkas mitt i sorgen en vecka efter hans mormors begravning. Kampen om att få behålla lägenheten har blivit en infekterad historia. I januari förra året var ärendet uppe i tingsrätten – där vann Fredrik Winnberg mot Stena fastigheter. Domstolen kom fram till att det var fel av bostadsbolaget att säga upp kontraktet.

Läs ocksåFörst dödsbesked - sedan uppsagd”Jag har haft tak över huvudet men inte vetat vad som kommer att hända,” säger Fredrik Winnberg. I januari vann han mot Stena fastigheter i tingsrätten. Domstolen kom fram till att det var fel av bostadsbolaget att säga upp hyreskontraktet.

I veckan var ärendet uppe i hyresnämnden som skulle avgöra om han får ta över hyreskontraktet efter sin mormor i egenskap som sammanboende.

Stena fastigheter anser att han har för svag ekonomi för att klara av att betala hyran på egen hand. Den ligger på drygt 7 700 kronor i månaden. De menar att han har betalningsanmärkningar och skulder sedan tidigare och vill inte att han ska få ta över kontraktet. Hyresvärden ifrågasätter även om Fredrik Winnberg verkligen bodde ihop med sin mormor.

Fredrik Winnberg har ett fast jobb men har varit sjukskriven från och till de senaste åren på grund av att han mått dåligt över allt som hänt. Han har fått gå in och jobba som timanställd i stället för heltid när han har orkat.

– Jag har fått beviljat en skuldsanering sedan tre år tillbaka och jobbar på att bli skuldfri, säger Fredrik Winnberg.

Hyresnämnden väljer nu att ge Fredrik Winnberg rätt till att ta över hyreskontraktet.

Enligt hyreslagen kan ett kontrakt överlåtas till en närstående som man levt tillsammans med om det finns bevis.

– Om det är en stor åldersskillnad mellan en yngre och en äldre släkting krävs det att man kan bevisa en starkare gemenskap mellan dem än vad som är vanligt enligt den gängse normen. Det känns skönt att hyresnämnden gav oss rätt, det kan ses som en delseger och förhoppningsvis ett avslut på denna långdragna hyrestvist, säger Johan Essén, processjurist på Hyresgästföreningen, som företrätt Fredrik Winnberg.

Nu har Stena Fastigheter tre veckor på sig att överklaga beslutet till Svea Hovrätt.

– Vi kommer att överklaga, säger advokat Carl Westling, som företräder Stena Fastigheter.

Fredrik Winnberg hoppas få ett slut på den långa rättsprocessen.

– Det här har tärt på mig. Det har varit enormt jobbigt att inte veta om jag ska få bo kvar eller inte. Att förlora så många nära under kort tid har också varit tungt, säger han.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.