Annons

Frida tillhör stora barnkullens år

Västra Götaland Om några år är det dags för Frida Anderssons generation att söka en bostad. Men de får stor konkurrens. De är födda i den stora barnkullens år 1989–1992.– Bygg mer bostäder som vi har råd att bo i, säger hon.

Frida Andersson går sista året på gymnasiet. Hon har precis flyttat in i en etta. Men den bostaden är tillfällig. Resan från föräldrahemmet i Hova till Mariestad tar för mycket av tiden.Frida tycker att ungdomar måste få en chans att bo i bra och billiga bostäder.

Annons
– Det behöver inte vara några lyxiga lägenheter.
Men i Mariestad gör man inga särskilda insatser för att underlätta för ungdomar att skaffa egen bostad, enligt en undersökning från länsstyrelsen i Västra Götaland.
Det förvånar Frida, som drömmer om en stor och ljus lägenhet med högt i tak.
Den ska ligga i en gammal fastighet där golven knarrar när hon går.
– Lägenheten ska inte vara inredd med några dyra nya möbler, utan gamla grejer köpta på en auktion.
Mariestads kommun har inte några direkta planer på att bygga för unga. Kommunalrådet Ulla Göthager (s) ser heller inga problem:– Vi har billiga villor och vi bygger nytt. Då blir det omflyttning.
Det allmännyttiga Mariehus har 400 personer i bostadskö.
Sedan förra året har bolaget byggt 49 lägenheter på Ekudden.
– Vi ska undersöka intresset för om vi ska fortsätta att bygga där, säger Lotta Linusson, ansvarig för kund och marknad
Bostadsbristen breder ut sig allt mer över Skaraborg. Av 15 kommuner uppger sex: Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Mariestad och Skövde, att det råder brist på bostäder för unga.
Det visar länsstyrelsen i Västra Götalands bostadsenkät 2008.
Det vanligaste är att det är brist på små och medelstora hyresbostäder.
Höga produktionskostnader är det främsta skälet till att det inte byggs några hyresrätter. 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.