Annons

Fritidsgård förebild för miljonsatsning i Vara

Vara Vara har fått 1,5 miljoner från Boverket för att skapa mer jämställd utemiljö. Pengarna ska hjälpa till att flytta ut känslan från kommunens fritidsgård till området utanför.

”Torsbo- ut och in”. Det är namnet på satsningen i Vara som Boverket har beslutat att stödja med en och en halv miljon. Tanken är att atmosfären på Torsbo, en fritidsgård i Vara, ska prägla även utemiljön i anslutning till gården.

– Vi ska använda pengarna till något handfast. Vi kommer förändra utemiljön så att den blir välkomnande, på samma sätt som vi upplever att fritidsgården är, säger Jonas Hägg, planarkitekt i Vara kommun.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Boverkets pengar ska gå til att skapa mer jämställda utemiljöer. Idag är ytan utanför fritidgården Torsbo i första hand en plats mopeder och epa-traktorer. I Varas ansökan till Boverket finns istället planer på en amfieteater, en ”hängplats” och en aktivitetsyta. Men först ska en referensgrupp utses, en grupp som i första hand ska bestå av unga. 

Annons

– Kommunen har ungdomar som prioriterad grupp så det här ligger helt rätt i tiden för oss, säger Jonas Hägg. 

Även Vara kommun kommer att stödja projektet ekonomiskt. Med hur mycket är ännu inte klarlagt men upp till samma summa som Boverket bidrar med är utlovat. I vår ska referensgruppen ha sin första träff men först hösten 2017 ska den nya utemiljön vara helt färdigställd och redo att invigas.

Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

Även Trollhättan fick 1,5 miljoner för en satsning på Kronogården. Där kommer fyra personer anställas varav tre är ifrån området och en ska fungera som projektledare på heltid.

Annons

Totalt delade Boverket ut 19,5 miljoner.

Läs också Efter turbulenta tiden – nu tar kommunen över husen Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars” Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.