Annons

Frodas på ödetomt – stadsodling på försök i Jönköping

Jönköping En obebyggd tomt. Och ett intresse för att odla. Mer behövdes inte för att starta stadsodling på Kålgården.

Bonätverket i Jönköping, där Hyresgästföreningen, Vätterhem, Riksbyggen, HSB och ABF ingår, har i sommar och höst satsat på stadsodling.

– På Kålgården äger alla tre bolag lägenheter så vi bestämde oss för att göra det till ett testområde för att se om det här kunde vara något, berättar Andrea Watson Athley, verksamhetsutvecklare hos Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Projektet har pågått under juni till oktober på en ödetomt i området som ska bebyggas av Riksbyggen i höst. De boende har fått pallkragar och jord från Vätterhems kompost på Råslätt.

Annons

– Det har gått bra. Det är inte så jättemånga hyresgäster som varit med men de har skött sig själva och hjälpts åt med vattning och fikat ihop. Jag tror att stadsodling skulle kunna växa hur mycket som helst och egentligen är det konstigt att inte fler gör det, säger Andrea Watson Athley och fortsätter:

– Vi ser att det finns ett intresse för det här. Man kan odla på ett enkelt sätt, även om man bor i lägenhet inne i stan.

Annons
Läs ocksåStadsodlingen skapar gemenskap bland grannarna året om

Skördefest. I höst har boende på Kålgården ordnat mat på hemmaplan.

Läs också Stadsodlare i Helsingborg skördar för sjätte året Gemenskap som växer i rabatten Kulturprojekt vill göra mer än tillfälliga avtryck De odlar gemenskap i Brunnsbo

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.