HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fullsatt protestmöte i Rannebergen

Göteborg Protesterna mot försäljningsplanerna i Rannebergen växer. I går slöt flera hundra hyresgäster upp i Rannebergsskolans matsal. Redan i dag startar arbetet för att påverka politikerna.
Foto: Rahim Maatoug
Rannebergsskolans matsal var proppfull vid protestmötet igår kväll.

Egentligen skulle områdets hyresgäster samlas redan för en vecka sedan. Men intresset var så stort att den lokala hyresgästföreningen tvingades byta till en större lokal.

Protesterna gäller den kommunala värden Bostadsbolagets planerade försäljning av närmare 300 lägenheter i Angeredsområdet Rannebergen. I samband med affären skulle Göteborgs bostadskoncern Framtiden få tillgång till byggbar mark intill torget i Lövgärdet.

Läs ocksåOro i Rannebergen: ”Vi vill inte ha in Victoria Park”

Den tilltänkta köparen är privatägda Victoria Park, som fått kritik på flera håll i landet. Företagets kontroversiella affärsidé är att köpa fastigheter i nedslitna miljonprogramsområden och sedan genomföra systematiska standardhöjningar. Så fort en hyresgäst flyttar ut och bostaden står tom, passar Victoria Park på att renovera upp den.

I går kom så 360 personer till Rannebergsskolan för att diskutera hur man kan jobba gemensamt för att påverka stadens politiker och stoppa försäljningsplanerna.

– Engagemanget är väldigt stort. Folk har samlats kring att man inte vill sälja ut Rannebergen vill Victoria Park. Det var till och med några barn som tog till orda och sade att de inte ville flytta, och förlora skola och kompisar, säger Rahim Maatoug, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen, som var på plats under mötet.

Läs ocksåKommunala lägenheter i Angered kan säljas till kritiserat bolag

Under kvällen antogs ett upprop i protest mot försäljningen. En arbetsgrupp har fått i uppdrag att samla så många namnunderskrifter som möjligt för att visa politikerna vad hyresgästerna vill.

Ytterligare två arbetsgrupper bildades vid mötet. Den ena ska skriva insändare och brev till beslutsfattare. Den andra ska ordna en manifestation i samband med kommunfullmäktiges möte den 23 november, då frågan väntas tas upp.

Den första arbetsgruppen träffas redan i kväll, hos den lokala hyresgästföreningen Rannebergen. I bästa fall kan det här vara just det bränsle som krävs för att ge de boende kollektiv styrka, hoppas Rahim Maatoug.

Läs ocksåKommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen BirgitGanimete betalar 25 procent mer i hyra än grannen Birgit.

– Det finns en stor gemenskap och stolthet. Det har sammanfört alla grannar i en gemensam fråga, konstaterar han.

Fakta: Påverkar lokal satsning
  • I år har Hyresgästföreningen inlett ett projekt i Rannebergen, tillsammans med nuvarande hyresvärd Bostadsbolaget.
  • Målet är att bygga mötesplatser och nätverk i området, för ökad trygghet, gemenskap och inflytande.
  • Det handfasta arbetet är tänkt att starta i januari nästa år. Om försäljningen går igenom är det dock oklart om Victoria Park är intresserade av att delta.
Läs också Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över Över 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.