Annons

Kommunala lägenheter i Angered kan säljas till kritiserat bolag

Göteborg Allmännyttan i Göteborg förhandlar med företaget Victoria Park om att byta lägenheter i Rannebergen mot mark i Lövgärdet. ”En problematisk affär” säger Carl-Johan Bergström, biträdande förhandlingschef på Hyresgästföreningen Västra Sverige.
Foto: Magnus Åsblad

LÄS MER: Oro i Rannebergen: ”Vi vill inte ha in Victoria Park”

Den kommunala bostadskoncernen Framtiden vill bygga nya hus runt torget i Lövgärdet. För att få loss mark förhandlar man nu med Victoria Park. Upplägget är att drygt 250 av Bostadsbolagets lägenheter i Rannebergen ska säljas till Victoria Park i utbyte mot marken.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Victoria Park köper i hög takt upp fastigheter i utsatta förortsområden i hela södra Sverige. Stenas bestånd i Lövgärdet blev det första förvärvet i Göteborg 2015, och i somras köpte man 175 lägenheter i Bergsjön av Shall. Får bolaget in en fot i Rannebergen kan alltså ett tredje område läggas till listan.

Samtidigt är Victoria Park kritiserade. Företagets affärsidé är att köpa fastigheter i nedslitna miljonprogramsområden och sedan genomföra systematiska standardhöjningar. Så fort en hyresgäst flyttar ut och bostaden står tom, passar Victoria Park på att renovera upp den.

På så vis kan hyrorna höjas, samtidigt som Victoria Park slipper boendeprotester i stil med dem som förekommit på Pennygången och Långströmsgatan.

Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.

Enligt Carl-Johan Bergström på Hyresgästföreningen Västra Sverige är det en affärsmodell som är oförenlig med långsiktigt ägande.

– Det är exakt samma modell som riskkapitalister som D. Carnegie använder. Man höjer standarden på kanske 10 procent av lägenheterna för att öka hyrorna och därmed fastighetens värde. Men det håller bara i några år, sedan måste man sälja för att realisera värdet. Så även om de säger att de är långsiktiga, säger deras affärsmodell något annat, säger Carl-Johan Bergström.

De ständiga renoveringarna är också ansträngande för grannarna. I Nyköping delade Victoria Park nyligen ut hörselskydd till boende som klagade. En annan sak företaget fått kritik för är att de inte tillåter arbetslösa att hyra bostad i sina områden.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

En text om de pågående förhandlingarna lades ut på Bostadsbolagets hemsida i fredags, samtidigt som Victoria Park gick ut med ett pressmeddelande. Beskedet var att Framtidens styrelse ska ta beslut på torsdag. Att planerna överhuvud taget blir offentliga beror på att information läckt ut, enligt Victoria Park.

Carl-Johan Bergtröm är kritisk till att planerna blivit publika så sent. Han uppfattar Framtidens agerande som ett försök att smyga igenom beslutet.

Annons

– Det är en problematisk affär, och det är fegt av Göteborgs stad att försöka hasta igenom den. Sådant här ska tåla offentlighetens ljus, säger han.

När Hem & Hyra når Framtidens förste vice styrelseordförande Claes Roxbergh (MP) visar det sig dock att affären kommer att bli en fråga för kommunfullmäktige den 23 november.

– Bostadsbolaget önskar det, och då gör vi så även om vi hade kunnat ta beslutet själva, säger han.

Enligt Claes Roxbergh är bytesaffären med Victoria Park inget önskescenario för Framtiden.

– Victoria Park vill inte bygga på marken själva. De vill inte heller sälja den om de inte får byta. Så för att något ska hända i Lövgärdet genomför vi ett sådant här byte. Det är priset vi får betala, säger Claes Roxbergh.

Victoria Park har fått mycket kritik. Vad tänker ni om att de övertar kommunala lägenheter?

– Jag tycker Victoria Park ändå skött sig OK i Lövgärdet. Det finns bättre bolag, men de är inte så dåliga att vi inte kan sälja till dem. Deras förvaltning får inte underkänt.

Uppfattar ni dem som långsiktiga?

– Sin affärsmodell håller de väl för sig själva, men jag uppfattar dem inte som spekulanter. Möjligen är väl det här med rullande rot ganska negativt, men så gör de ju hela bunten, de här bolagen. Samtidigt är det meningen att de hyresgäster som vill ska ha möjlighet att flytta till en annan del av Framtidens bestånd, ifall bytet blir av.

Annons

Planerna blev offentliga i fredags och på torsdag skulle ni ta beslut. Det är snabba puckar. Vad beror det på?

– Victoria Park är ett börsnoterat företag och då kan sådan här information vara kurspåverkande. Vi har varit tvungna att hålla inne med den för att undvika spekulation.

LÄS MER:

Oro i Rannebergen: ”Vi vill inte ha in Victoria Park”

Skarp kritik mot Victoria Park

Victoria Park bland de bolag som ställer hårdast krav

Victoria Parks renovering i Araby oroar boende

Läs också Haveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörs Hyresgäster hos kommunala värdar kan riskera ockerhyra Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.