Annons

Fyra röster avgjorde – Urban blir ny regionordförande

Östergötland Med fyra rösters marginal valdes Urban Gunnarsson till ny regionordförande i Sydost. Han vill nu satsa på förbättrad vi-känsla och lyfta de lokala krafterna.
Foto: Jenny Knutsson
Urban Gunnarsson från Motala har valts som ny regionordförande i Sydost.

Drygt hundra deltagare fanns med när Hyresgästföreningen höll sitt första digitala fullmäktige i region Sydost i helgen. På dagordningen fanns bland annat val av ny regionordförande där två kandidater kämpade om uppdraget.

Valet stod mellan Inger Borg från Linköping, som suttit som tillförordnad regionordförande sedan förra året, och Urban Gunnarsson från Motala, som föreslagits som ny regionordförande av valberedningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— En väldig lyhörd, öppen och positiv person. Urban har haft väldigt många idéer om att förändra och införa nya arbetssätt för att få fler engagerade. Han är en fantastisk ambassadör. Jag vet ingen inom vår organisation som är så bra på att marknadsföra oss på Facebook, säger Ilse Bingström, ordförande i valberedningen, om deras kandidat Urban Gunnarsson.

Regionfullmäktige i Sydost genomfördes digitalt med drygt hundra deltagare.

Efter att de nominerade fått hålla varsitt tal och mötesdeltagarna fått möjlighet att lyfta fram sin favoritkandidat gick mötet till val. Resultatet blev mycket jämnt.

Från de 64 röstande deltagarna gick 33 röster till Urban, 29 till Inger och två som avstod. En deltagare lyckades inte rösta på grund av teknikproblem, men det ansågs inte ändra utfallet.

Läs ocksåSå ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevaldaInger Borg, regionordförande Sydost.

Urban Gunnarsson har varit förtroendevald i Hyresgästföreningen sedan 1992 och har tidigare varit ordförande i Motala-Vadstena-föreningen. Som nytillträdd regionordförande vill han satsa på en bättre sammanhållning i regionen och lyfta de som är engagerade lokalt.

— Jag vill att det ska bli en mer vi-känsla i regionen, ett vi tillsammans. Vi måste få med våra lokala föreningar och de måste höjas upp mer än vad som gjorts tidigare. Det är de som är vår grund, säger Urban Gunnarsson.

Annons

Har den här vi-känslan inte funnits tidigare?

Läs ocksåBäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfartBildmontage. Joel Ahonen, gruppchef för medlemsutveckling i region sydost, gläds åt ökande medlemsantal. Regionfullmäktige i Nässjö.

— Jo, men den måste stärkas ännu mer, både bland förtroendevalda och tjänstemännen. Det är ett fåtal som tänker på vi-känslan. Vi måste öppna upp regionen ännu mer så att vi får föreningarna med oss i vårt tänk, och att vi får höra hur de tänker och resonerar.

Hur ska det gå till?

— Ja det får bli genom våra föreningsdialoger och så får vi gemensamt se hur vi ska göra det arbetet.

En annan fråga som Urban Gunnarsson vill satsa på är att de förtroendevalda snabbare ska ges utbildning för sina uppdrag och hur de kan använda digitala tjänster.

— Det är många som väntar på utbildning och det tycker inte jag är acceptabelt. Man måste få en grund att stå på för att kunna utföra sitt förtroendeuppdrag. Det är samma sak med de som inte kan hantera det digitala. De måste få en lättare utbildning.

Målsättningen 51-22 innebär att Hyresgästföreningen ska skaffa ännu fler medlemmar och förtroendevalda. Hur ska det ske i Sydost?

Annons

— Fler medlemmar får vi när vi besöker våra bostadsområden. Och får våra förtroendevalda utbildning så blir de mer stärkta i sitt uppdrag och kan prata mer för Hyresgästföreningen. Just nu är det svårt att vara ute och mer synlig när vi har en pandemi, men vi får vara beredda när det släpper.

Hur ser du på att regionen ska stänga ett antal kontor. Motverkar det stöttningen av lokala föreningar och förtroendevalda?

— Nej, det tror jag inte. Jag ser inte det som ett stort hinder, det är en övergångsfas bara. Det viktiga är att föreningarna har en plats där de kan samlas. Men jag förstår de förtroendevaldas oro, att det är en trygghet som försvinner.

Utöver ordförandevalet röstades fem nya ledamöter in i regionstyrelsen som även utökades till nio personer.

— Vi har varit några man kort förra året så det är bra att styrelsen utökas. Jag tror det kommer göra arbetet lättare. Att vi får några nya namn är bara bra, det tror jag kan ge lite nytänk, säger Urban Gunnarsson.

Fakta: Regionstyrelsen i Sydost 2021

Regionordförande:
Urban Gunnarsson, Motala

Ledamöter:
Inger Borg, Linköping
Susanne Filipsson, Växjö
Anna Johansson, Kalmar
Barbro Svensson, Nässjö
Andreas Jansson, Nybro
Peter Schälin, Jönköping
Victoria Torell, Västervik
Jenny Karlström, Norrköping

Hyresgästföreningens region Sydost omfattar länen Östergötland, Gotland, Kalmar, Blekinge, Kronoberg och Jönköping. Regionen hade 2020 cirka 70 000 medlemmar, 745 förtroendevalda och 86 anställda.

Läs också Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet" Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.