Annons

Inger eller Urban – vem får makten i region Sydost?

Östergötland Vem ska leda Hyresgästföreningen i region Sydost - Inger Borg eller Urban Gunnarsson? Båda två slåss om posten som regionordförande inför fullmäktige i helgen.
Foto: Jenny Knutsson / Jakob Kindesjö
Båda kandiderar till regionordförande i Sydost. Urban Gunnarsson och Inger Borg.

I morgon håller Hyresgästföreningen sitt regionfullmäktige i Sydost, som omfattar länen Östergötland, Gotland, Kalmar, Blekinge, Kronoberg och Jönköping. Det är första gången på två år och mötet hålls denna gång digitalt på grund av pandemin.

Deltagarna ska bland annat välja en ny regionordförande – och denna gång finns det två kandidater att välja på. Efter att Björn Johansson plötsligt avgick i januari förra året har Inger Borg varit tillförordnad på posten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon är intresserad av att fortsätta som regionordförande, men valberedningen har i stället lagt fram en annan kandidat. De föreslår Urban Gunnarsson som i dag är ledamot i regionstyrelsen. Men valberedningen vill inte motivera sitt förslag närmare.

— Nu är det så här att de diskussioner som vi har är internt inom valberedningen. Så vår diskussion tänker jag inte lämna ut, men jag kan säga så här att vi har två väldigt bra kandidater. Vi har intervjuat både Urban och Inger och vi har resonerat oss fram till vilken vi tror är vårt bästa förslag för regionen, säger Ilse Bingström, ordförande i valberedningen i region Sydost.

En del undrar nog varför ni föreslår en annan person än nuvarande ordförande som vill fortsätta?

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

— Jag kan förstå att folk undrar. Men vi har fått in två nomineringar och det är inte vi som har hittat på. Det har kommit in från medlemmar.

Annons

Finns det någon risk för splittring när det finns två som vill ha ordförandeposten?

— Nej, absolut inte. Jag vet att både Urban och Inger kommer att fortsätta att jobba i regionstyrelsen oavsett av dem som blir vald. Det är ingen splittring eller någon oenighet inom organisationen på något sätt. Det är två väldigt aktiva och duktiga personer.

Läs ocksåSå ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevaldaInger Borg, regionordförande Sydost.

Vilka egenskaper skulle du säga är viktigast för en regionordförande i Sydost?

— Man behöver vara en god lyssnare, man behöver ha bra kontakt med förtroendevalda och vår personal som är våra verktyg. Jag tycker man behöver ha god kunskap om vad Hyresgästföreningen står för och vilka mål vi har.

Har det varit svårt att välja?

Annons

— Ja, det har varit tufft. Vi tycker i valberedningen att det är två personer som har lång erfarenhet och som är duktiga och kompententa.

Förutom ordförandevalet kommer även regionstyrelsen att förändras. Enligt valberedningens förslag kommer det till stora delar bli en helt ny styrelse.

— Vi har tyvärr en ledamot som har avlidit och sedan har vi en som avsagt sig omval. Sedan när vi har intervjuat regionstyrelsen så har alla vittnat om att arbetet blivit tyngre och att det är mer jobb i dag. Man har gjort ett önskemål om att utöka styrelsen från sju till nio personer. Så det är därför det blir en hel del nya namn, säger Ilse Bingström, ordförande för valberedningen.

Fakta: Förslagen till regionstyrelse i Sydost

Valberedningens förslag

Regionordförande:
Urban Gunnarsson, Motala, nyval, två år

Ledamöter:
Anna Johansson, Kalmar, omval, två år
Barbro Svensson, Nässjö, nyval, två år
Andreas Jansson, Nybro, nyval, två år
Peter Schälin, Jönköping, nyval, två år
Victoria Torell, Västervik, nyval, ett år
Jenny Karlström, Norrköping, nyval, ett år

Kvarstår: (valda på två år 2019)
Inger Borg, Linköping, kvarstår, ett år
Susanne Filipsson, Växjö, kvarstår, ett år

Andra nomineringar

Regionordförande:
Inger Borg, Linköping

Ledamöter:
Urban Gunnarsson, Motala
Birgitta Vedholm, Motala

Läs också Bäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfart Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Inger Borg vald till ordförande – föreningsdialoger skapade det förtroende som krävdes

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.