HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gällivare stängs ner på grund av pandemin

Gällivare Smittspridningen av covid-19 har tagit fart i Gällivare. Annika Keinström, 54, väljer att cykla från sin lägenhet till jobbet varje dag, eftersom hon tycker det är otäckt att åka buss.
Foto: Montage
Hyresgästen Annika Keinström tycker det är en obehaglig situation som råder i Gällivare just nu.

Gällivare kommun beskriver det på sin hemsida som att man har en ”okontrollerad och samhällsfarlig spridning av covid-19” med en hög frekvens av insjuknande och uppmanar alla till försiktighet. Kommunen stängde under onsdagen alla kultur- och fritidsanläggningar och inom sin krisledningsgrupp diskuterar man vilka ytterligare åtgärder som behöver vidtas.

Alla invånare rekommenderas att hålla minst två meters avstånd till dem de möter på gatan, i affären och på bensinstationen, att inte sitta nära varandra på kafferasten eller på arbetsmötet samt att om möjligt ha möten på digitala plattformar.

Läs ocksåMögel trots värdens åtgärdslöfte - Nadias dotter blir sjuk av lägenheten

Annika Keinström bor i en hyreslägenhet i Malmberget och arbetar som lokalvårdare i kyrkorna i Malmberget och Gällivare. Hon tycker situationen är obehaglig.

– Vi har det både på mitt jobb och på min mans jobb. Min mans jobbarkompis ligger på lasarettet, så man blir ju lite rädd, säger hon.

På tisdagskvällen begav hon sig till badhuset, där hon brukar gå och träna på pass i samma lokaler som badhuset, men det var stängt – badet, bowlingen och gymmet och även utomhuspoolen kommer att ha stängt.

Läs ocksåLuleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt

– Det gick så fort. Man blir ju lite småchockad. Man fattar inte att det är så mycket här.

Kyrkorna som hon arbetar i har öppet för begravningar och dop och andra högtider. Men det blir sällan några minnesstunder eller firanden efteråt.

– Det är bara ytterst få som har det och det är ju tråkigt för dem.

Läs ocksåOvaccinerad isolerade sig i fritidshuset – nära mista hyreskontraktetovaccinerad, covid-19, hyresnämnden, hyresnämnden i Göteborg

I vanliga fall åker hon buss när hon ska städa i Gällivare, särskilt om det regnar, men det vågar hon inte nu.

– Det är många av dem på bussen som jobbar på ett äldreboende och de kliver av hållplatsen efter mig. De sitter med munskydd i bussen. Det känns inte bekvämt att åka buss just nu, berättar hon.

Inom de kommunala vård- och omsorgsverksamheterna finns just nu 39 brukare med misstänkt covid- 19, vilket är en stor ökning från förra veckan.

Flera enheter inom kommunen har hög sjukfrånvaro bland personalen. LKAB-gruvan har skickat hem ett 60-tal personer som jobbar på samma avdelning på förädlingen och har därmed även tvingats stänga ett kulsinterverk.

– Vi har flera konstaterade fall inom vår verksamhet och därför har vi tagit det säkra för det osäkra. Men vi hoppas kunna återöppna det i slutet av veckan, säger Fredrik Björkenwall, presschef hos LKAB.

Läs också LKAB bygger 5000 nya skyddsrumsplatser i Kiruna Femdubblad väntetid för hjälp – en tredjedel av personalen sjuk

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.