Annons

Gävlebo sjuk i legionella

Gävle ​En hyresgäst hos Gavlegårdarna i bostadsområdet Sätra i Gävle har insjuknat i legionella. Resultatet av vattenprover som blev klara igår visar att bakterien finns i varmvattnet i huset där mannen bor.

​När ett fall av legionella upptäcks anmäls det av smittskyddsläkaren till Bygg- och miljöförvaltningen som tillsammans med hyresvärden vidtar åtgärder. Det första som görs är att man kontrollerar vattentemperaturen.

Annons
– I det här fallet så låg den som den skulle, alltså över + 50 grader så vi fortsätter undersöka. I slutet av veckan kommer vi att tillsätta klordioxid till varmvattnet, en ofarlig men effektiv metod, säger Mats Ajax, miljöchef på Gavlegårdarna.
Gavlegårdarna gick i dag ut med information till de cirka 130 hyresgästerna på Ulvsätervägen 1-23 som berörs. I informationen betonar man att det alltid är i det varma tappvattnet som bakterierna finns och att kallvattnet alltså är helt ofarligt.
– Det är jätteviktigt att man kan bo tryggt hos oss så därför drar vi igång den här stora apparaten, säger Mats Ajax.
Legionellabakterier förekommer naturligt i vattendrag. För höga halter ger förkylningsliknande symptom. Äldre personer drabbas lättare än yngre och friskare.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Så missköter den skånska gurkodlaren sina hyreshus: ”Man blir mörkrädd” Johannas kök faller sönder - över 70 lägenheter synas i stor insats mot hyresvärd Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar Därför måste gräsmattorna på Teds gård försvinna: "Annars går det åt pipsvängen" Maria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.