Annons

Getebra med djur på Ekerydsplan

Olofström Vid hagen på Ekerydsplan trängs barn och fotografer. Förväntan ligger i luften för i dag kommer getter till bostadsområdet och en stor korg med äpplen och morötter väntar på dem.
Foto: Annika Wallsson
De två getsystrarna hade inget namn när de kom till Ekerydsplan, men det avhjälpte Olofströmshus med en namntävling. Numera heter de Lillie och Julie., Pappa Rikard Vidén har gjort en getutflykt med barnen Malva och Moltas. Det går inte att ta miste på deras entusiasm., Nära get-upplevelse. Sedra Mansor matar geten Amanda med morötter. Hon har kommit med sina klasskompisar från Ekerydsskolan., Getterna får morötter och äpplen. Men det finns också hö i deras bås och sly i hagen att tugga på.

De kommer!

Det är Moltas Vidén, 2,5 år, som blir alldeles lycklig när Amanda och hennes två getsystrar leds i koppel över gräsmattan.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Oooo! Oo! Ooo! hojtar lillasyster Malva, 1 år.

Det är inget tvivel om att syskonen tycker att det är spännande.

Pappa Richard Vidén berättar att det säkert kommer att bli mer än ett besök hos getterna. Moltas skulle gärna klättra över staketet till hagen.

Läs ocksåMånga vill komma till landet i stanMinigrisar på stadslantgård

– Ta det lugnt med staketet, annars kanske det ramlar ner och då kommer getabockarna ut. Men det vill du kanske?

Och jo, det hade Moltas inte haft något emot. Pappa är också entusiastisk.

– Det här var helt fantastiskt, getter i byn! Det är ett väldigt väldigt välkommet inslag. Det är så i Olofström, här händer saker som inte händer någon annanstans.

Läs ocksåHär tvättar hyresgästerna utan tvättmedel

Utanför staketet trängs också elever från Ekerydsskolan.

Annons

– Wow! Titta!

Eleverna tycker att det är roligt när getterna ställer sig på bakbenen och fascineras över att de stångas med varandra – kanske leker de? Barnen får komma in fyra och fyra för att titta på getterna och mata dem med morötter och äpplen.

Getternas har flyttat från Skrubbeboda gård där deras ägare Emma Forsberg har tre getter till.

Amanda och hennes systrar är nyfikna. Så fort de släpps in i inhägnaden går de direkt för att titta på sitt nya hem, en stenlänga som förut mest innehöll skräp, men nu är iordningställd för sina nya hyresgäster.

De kan gå in och ut själva ur sitt bås där det finns fint hö och halm. Och utanför båset finns plats för besökare.

Emma Forsberg tror att de kommer att trivas i sin nya miljö. Hemma på gården är de med överallt.

– De är gärna där vi är, de springer lösa. När vi är hos hästarna är de där och när vi är hos grisarna är de där, säger hon och håller med om att getterna är lite som hundar.

Och hon konstaterar att det märks att de tycker om att det är folk inne i hagen.

Annons

Olofströmshus marknadschef Michael Örknér hoppas på att getterna har kommit för att stanna, men det är inte klart ifall de gör det än eller om de bara gör ett gästspel i bostadsområdet.

– Vill det sig väl, så blir det förhoppningsvis en fin mötesplats. och till våren kanske vi får träffa på lite killingar, säger han.

På fredagarna kommer det att vara matning och då kommer de som vill titta på också att kunna gå in till getterna i inhägnaden.

– Det var mycket bra, fast den ville inte bli klappad, säger skolflickan Rayan Akkad när hon kommer ut ur hagen.

Eleverna från Ekerydsskolan har också flera önskemål på andra djur som Olofströmshus kan skaffa. Gärna hundar, hamstrar, dinosaurier, fjärilar, fiskar, hästar eller elefanter.

Fotnot: Amanda fick flytta tillbaka till Skrubbeboda redan samma dag som getreleasen eftersom hennes båda hornprydda systrar stångades med henne. I stället kom pappa get och en bagge till för att hålla ordning på de busiga systrarna.

Läs också Försäkringsbolaget betalar inte för djurskador i lägenheterna Den vanligaste hunden är en labrador som ofta heter Molly Grannar träffas för odling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.