Annons

Gotlänningar sorterar mest

Gotland Gotlänningar är ovanligt flitiga sopsorterare. Mycket talar för att det beror på att kommunen hämtar tidningar, flaskor med mera hemma hos dem. Men trots framgångarna upphör systemet vid nyår.

I dag behöver gotlänningarna inte gå många meter för att kunna lämna förpackningar för återvinning. Men även om hyresgästen Lars Arvidsson är säker på att det är systemet med grindhämtning som gör att man på Gotland är dubbelt så flitiga sorterare som på fastlandet är han kritisk. Han menar att hyresgästerna missgynnas.

– Företag måste betala för hämtningen. Det betyder att exempelvis Gotlandshem betalar för en tjänst som är gratis för villaägare. Det drabbar förstås hyresgästerna, säger han.

Lars Arvidsson tycker därför, av rättviseskäl, att det är bra att kommunen har beslutat att grindhämtningen ska upphöra vid årsskiftet. Däremot tror han att miljön förlorar på beslutet.

Annons
Den uppfattningen delar Gotlands kommuns renhållningschef, Olof Grundström. Enligt honom är det i första hand ekonomiska orsaker som ligger bakom att grindhämtningen ersätts med ett 20-tal återvinningsstationer.
– Kommunen får inte tillräckligt betalt av Förpacknings-
insamlingen, säger han.
Hyresgäster i områden med egna återvinningsmöjligheter ska i de flesta fall kunna fortsätta utnyttja dessa.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Läs också Charlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvast Slängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvet Gotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procent Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Kraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.