Annons

Grillvädret är på väg tillbaka – det här gäller om du bor i hyresrätt

Nyheter Flera eldningsförbud har dragits tillbaka och nu stundar äntligen grillväder igen. Men vilka regler gäller? Får man grilla på balkongen eller på den gemensamma gården? Här är reglerna för dig som hyresgäst.

Sommaren kom av sig lite och många har nog tillfälligt plockat på sig höstjackan. Efter en längre tids kyligare och fuktigare väderlek har många av de eldningsförbud som utfärdades när sommarsolen lös som starkast dragits tillbaka. Bland annat är det sedan en vecka tillbaka fritt fram att tända grillkolet i hela Stockholms län, enligt meddelande från Länsstyrelsen.

När nu värmen äntligen vänder tillbaka är det med andra ord optimala förutsättningar på flera håll i landet att avnjuta grillad mat i det fria. Så länge du är helt säker på att du får lov. Det är länsstyrelsen som beslutar om eldningsförbud och då är det antingen eldningsförbud eller ett skärpt eldningsförbud som gäller. Om du är det minsta osäker på rådande eldningsstatus ska du alltid kontrollera på kommunens eller den lokala räddningstjänstens hemsida.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Under eldningsförbud är det enbart tillåtet att grilla på avsedda grillplatser som är konstruerade så att det inte finns risk för antändning och spridning. Du får med andra ord inte använda engångsgrill i skog och mark.

Men vad gäller när man grillar hemma? Ja, då är reglerna oftast något snällare.

Annons

Det är tillåtet att grilla på egen tomt och på en gemensam gård om hyresvärden tillåter det och om det inte finns risk för antändning och spridning. Grillning på balkong brukar ofta vara förbjudet, men varierar mellan olika hyresvärdar. Kontrollera därför först vad som gäller hos din hyresvärd.

Läs ocksåVi testar bästa grillen till picknicken

Vid skärpt eldningsförbud är det då också förbjudet att grilla på allmänna grillplatser. På egen tomt och på den gemensamma gården är det dock fortfarande tillåtet om detta görs utan risk för antändning och spridning. Hyresvärden kan ha särskilda regler för grillning på gården, men det skulle vara svårt för denne att motivera ett totalförbud om det inte råder eldningsförbud i allmänhet.

– Om det är så att det är ett eldningsförbud och hyresvärden vill vara extra försiktig kan man tänka sig att hyresvärden skulle kunna förbjuda grillning på gården, säger Tobias Gradén, jurist på Hyresgästföreningen Norra Skåne.

Annons

I särskilt skarpa lägen spelar det dock ingen roll om du har hyresvärdens tillåtelse – du får likväl inte tända kolet. Den extremt varma sommaren 2018 är ett sådant exempel. Då utfärdares ett totalförbud mot all eldning och grillning i hela landet, vilket även inkluderade grillning på egen tomt.

Läs ocksåHyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut"Märövägen

Missa inte Hem & Hyras test av bästa grillen till picknicken!

Fakta: Mer information

Länsstyrelsen

Välj ditt län för att se om det beslutats om eldningsförbud där du bor

MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Hyresgästföreningen

 

Läs också Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder Här är hyresvärdarna med flest kameror - nästan varannan skaffar fler: "Efterfrågas starkt" Så blir kameror ett vapen för att vräka dig - Susanne rädd att värden filmar: "Kanske tittar nu"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.