Annons

Hade änglavakt när balkong rasade

Skellefteå I vintras rasade Maries balkong rätt in i Cathrines vardagsrum. Trots att de varnat hyresvärden för att något sådant skulle kunna hända gjordes ingenting. Nu varnar de andra hyresgäster från att gå ut på balkongen i sommar.

​Tre hål rätt in i fasaden vittnar om var bjälkarna till Marie Burmans balkong en gång satt.

Annons
 
– Kvällen innan skottade min son balkongen åt mig och jag förbjöd mina barnbarn att gå ut på den, säger Marie Burman.
En stor driva av snö hängde ner från taket. Nästa dag släppte drivan, Maries balkong gav vika och föll rätt ner i Cathrine Lindbloms vardagsrum.
 
– Jag hörde ett dån och sedan sprutade det glasbitar runt omkring mig. Jag satte händerna över huvudet och böjde mig ner.
 
Samma dag rasade en annan balkong, i ett annat hus, men hos samma fastighetsägare, Fastighets AB Skärgården.
 
– Det kom ju massor med snö. Jag räknade ut att det var 4 – 5 ton. Då håller ingenting, säger Arne Lundqvist, Skärgården.
 
– Det handlade inte om de snömängderna. Dessutom fanns inget snörasskydd. Är det inte lag på det, undrar Cathrine Lindblom.
 
Förra sommaren tog grannarna bilder på de gamla balkongerna och gick till hyresvärden. De framförde önskemål om åtgärder av bland annat balkonger och snörasskydd, men inget hände.
 
Varför gjordes inget då?
– Balkongerna var väl inte så dåliga, säger Arne Lundqvist.
 
Kan du garantera dina hyresgästers säkerhet i sommar?
– Balkongerna är på g att bytas ut. När? Ja, vi får se om vi hinner före semestern. 
 
Balkongolyckan i Skelleftehamn var inte den enda i Skellefteå kommunen under det senaste året. Samma dag rasade en annan balkong hos samme fastighetsägare men i ett annat hus och för ett år sedan miste en man livet och hans kamrat skadades svårt när en balkong rasade ner i centrala Skellefteå.
Sedan dess har många fastighetsägare i Norrland låtit se över sina balkonger och en del har till och med plomberat dem i väntan på utredning och renovering.
 
– Min uppfattning är att folk är väldigt oroliga och att det finns en större medvetenhet om riskerna. En balkong hänger inte där för evigt, säger Kjell Lång, WSP, som gjort en rad besiktningar av balkonger det senaste året.
 
– Men det finns de fastighetsägare som inte är seriösa och som skjutit problemet åt sidan. Tyvärr tror jag att risken finns att vi får se fler balkongolyckor.
 
Om du misstänker att din balkong är i dåligt skick kan du göra något följande:
  • Se efter om stålbalkarna under balkongen rostar och/eller om betongen har börjat släppa.
  • Kontakta din hyresvärd och fråga om denne kan garantera att balkongen kan användas.
  • Kräv skriftligt bevis för i vilket skick balkongen är.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Hos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven” 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga" Stank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästerna Efter ombildningen – blir av med sin uteplats: "Det kan bli bråk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.