HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hade fem sorters ohyra – sägs upp

Göteborg UPPDATERAD. Kvinnans lägenhet var nedsmutsad och full av olika sorters skadedjur. Nu sägs hon upp för att hon inte anses ha slagit larm om ohyran i tid.
Foto: Anticimex
Vägglössen spred sig från kvinnans lägenhet till två av grannarna. Dessutom hittade skadedjurssanerarna pälsängrar, fläskängrar, klädmal och fuktflugor i bostaden.

Det var i oktober 2016 som en av kvinnans grannar i Göteborg upptäckte vägglöss i sin lägenhet.

Anticimex kom till huset och kunde snart se att lössen fanns hos ytterligare en granne och måste ha spritt sig från kvinnans lägenhet. Där fanns en stor mängd vägglöss och ägg. Skadedjursbekämparna kunde konstatera att lössen måste ha varit närvarande i bostaden i minst ett år.

Läs också"Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning

Förutom vägglöss hittade sanerarna även pälsängrar, fläskängrar, klädmal och fuktflugor. Enligt Anticimex specialstyrka var lägenheten så smutsig och vanvårdad att den utgjorde en sanitär olägenhet.

Det krävdes sedan flera försök för att sanera lägenheten. Dels på grund av mängden ohyra, men enligt värden också för att kvinnan inte följde sanerarnas instruktioner om att städa och röja.

Balkongen var så fullproppad med saker att det inte gick att komma ut på den. Senare ska kvinnan under pågående sanering ha burit ned kartonger och säckar i källarförrådet, vilket fick till följd att ytterligare en sanering fick göras där.

Läs ocksåGöteborgare försökte testamentera sitt hyreskontrakt

Hyresvärden hävdar att kvinnan dels inte anmält förekomsten av ohyran i tid, dels försvårat saneringen. Bolaget ville därför säga upp kvinnan eftersom hon både passivt och aktivt bidragit till att ohyra spridit sig i huset.

Kvinnan nekar till att ha känt till i ett år att det funnits vägglöss i lägenheten. Däremot ska hon ha blivit medveten om det i maj-juni 2016. Hon ska då ha rådgjort med Anticimex över telefon och fått höra att det måste vara städat om man ska kunna sanera.

Men eftersom kvinnan är sjuk är det svårt för henne att städa. Därför gjorde hon en ordentlig anmälan till Anticimex först i oktober när hon tyckte att hon röjt tillräckligt.

Läs ocksåDatanörd vräktes efter skyhög elförbrukning - får bo kvar i brist på bevisEn man sitter vid sitt skrivbord med ryggen mot kameran.

Hyresnämnden i Göteborg konstaterar att det kvittar om kvinnan är sjuk eller inte. Hon borde enligt lagen omedelbart ha anmält till värden att hon hade vägglöss i lägenheten. Dessutom har hon genom sitt beteende aktivt försvårat saneringen.

Hyresnämnden beslutar därför att kvinnan ska sägas upp utan uppskov.

Kvinnan och hennes ombud Hyresgästföreningen har dock överklagat beslutet till Svea Hovrätt.

Till Hem & Hyra säger den uppsagda kvinnan att hon tycker att hon blivit orimligt hårt dömd.

– Om det hade handlat om att jag varit sen med hyran eller haft högljudda fester som stört grannarna, så hade jag antagligen fått åtminstone en varning först. I stället fick jag bara ett brev med en uppsägning, utan att få någon andra chans. Nu är jag i en mycket svår situation.

UPPDATERING: Svea Hovrätt ändrade i december 2017 hyresnämndens beslut. Ändringen består i att kvinnan får uppskov med att flytta till den 1 mars 2018, istället för att tvingas flytta vid nyår.

 

Läs också Föräldrar hotas av vräkning efter sonens blåljussabotage Gränbybor hotades med uppsägning för sina uteplatser – hyresgästen Fatma: "Kränkande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.