Annons

Häktad vid nöjesresa – då hyrde hyresgästen ut lägenheten svart från arresten i Polen

Botkyrka Hyresgästen sitter frihetsberövad i Polen och har inte haft någon känd inkomst i Sverige sedan 2015. Samtidigt har han en lägenhet i Botkyrka som han hyr ut olovligt till sin bror. Botkyrkabyggen sade upp hyresgästen som vägrade att flytta. Efter ett beslut i hovrätten blir hyresgästen nu av med hyreskontraktet.
Foto: Kenneth Samuelsson
Hyresgästen i Botkyrka blir av med sitt kontrakt efter att ha hyrt ut lägenheten olovligt under tiden han sitter häktad.

En nöjesresa till Tjeckien i december 2022 slutade illa för en hyresgäst i Botkyrka. När han kom till gränsen blev han frihetsberövad och under tiden brottsutredningen pågår har han blivit förflyttad till Polen där han sitter i förvar.

Under tiden i arresten har han blivit uppsagd från sin hyresrätt i Botkyrka, samtidigt som Skatteverket har förklarat honom som utvandrad.

Bakgrunden till historien finns i dokument i hyresnämnden och hovrätten där tvisten mellan hyresgästen och Botkyrkabyggen till slut hamnar.

En annan person betalat hyran i åtta år

Enligt handlingarna hyr hyresgästen en lägenhet i Botkyrka sedan 2013, men i början av 2023 upptäcker värden att en annan person än hyresgästen har betalat hyran de åtta senaste åren. Det slutar med att hyresgästen sägs upp på grund av olovlig andrahandsuthyrning.

Hyresgästen menar att det inte stämmer utan att personen som bor i lägenheten – hyresgästens bror – har bott inneboende tillsammans med med honom i lägenheten i över åtta år. En förklaring som värden inte köper och pekar på  att flera andra personer också varit folkbokförda i lägenheten, vissa sedan 2013.

”Troligen inte bott i Sverige sedan 2015”

Som argument för att hyresgästen inte har behov av lägenheten lyfter värden också fram att Skatteverket har klassat mannen som utvandrad eftersom han inte deklarerat någon inkomst i Sverige sedan 2015. Av Skatteverkets utredning framgår också att mannen har två barn i England.

Hyresvärdens bedömning är att mannen inte bor i Sverige och troligen inte gjort det sedan 2015.

”Vill bo kvar i Sverige”

Hyresgästen hävdar via sitt ombud i hyresnämnden att han visst har behov av lägenheten och inte har flyttat från Sverige. Att han klarar sig utan inkomst i Sverige förklarar han med att han får ekonomisk hjälp från sin tjej och sin familj som har ett företag.

Hyresgästen menar att han vill bo kvar i landet och senare också skaffa ett arbete.

Enligt handlingarna i hyresnämnden säger mannen att brottsutredningen mot honom kan pågå i två år och att han inte vet när han kan återvända.

I samband med att han frihetsberövades ansökte han om att få hyra ut lägenheten i andrahand under tiden. Något som värden sagt nej till.

Ska klassas som utvandrad

Hyresnämnden tycker inte att det faktum att olika personer varit folkbokförda i lägenheten och att en annan person har betalat hyran, visar att lägenheten hyrts ut olovligt i andrahand.

Men hyresnämnden går ändå på Botkyrkabyggens linje att hyresgästen ska tvingas flytta. Skälet är Skatteverkets utredning som bland annat visar att hyresgästen saknar känd inkomst i Sverige sedan 2015, har två barn i England och därför ska klassas som utvandrad.

När det gäller hyresgästens önskan att hyra ut lägenheten i andrahand under tiden han sitter frihetsberövad avslår hyresnämnden denna eftersom hyresavtalet är uppsagt och det inte finns någon lägenhet att hyra ut.

Hyresgästen överklagade till hovrätten som även dessa gick på hyresvärdens linje. I hovrättens beslut skriver de att hyresavtalet ska upphöra eftersom han olovligen hyr ut lägenheten till sin bror och dennes familj. Överklagandet avslås därför.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.