HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Halkade – får 450 000 i skadestånd

Nyheter En bostadsrättsförening i Uppsala ska betala närmare 450 000 kronor i skadestånd efter att en man halkat på föreningens parkering. Det slår hovrätten fast.​
Olyckan ägde rum i februari i mitten av 90-talet. Mannen halkade, slog i bakhuvudet och nacken i en kantsten, och blev så allvarligt skadad att han fem år senare blev förtidspensionär.
Mannen ansåg att föreningen skött halkbekämpningen på ett undermåligt sätt och lämnade in en stämningsansökan till tingsrätten. Han krävde ersättning för förlorad arbetsinkomst från det att olyckan skedde till och med slutet av 2002. Sammanlagt närmare 600 000 kronor.
Bostadsrättsföreningen ansåg att man halkbekämpat tillräckligt. Dessutom hävdar föreningen att mannens arbetsoförmåga inte enbart beror på olyckan utan även på andra bakomliggande orsaker.   
 
Tingsrätten konstaterar att ingen halkbekämpning skett vare sig dagen före eller under den dag då olyckan inträffade. Det dröjde dessutom närmare omkring en vecka efter olyckan inträffade innan bostadsrättsföreningen halkbekämpade. Med hänsyn till de temperaturförhållanden som rådde borde föreningen gjort mer för att förhindra att någon skulle halka och skada sig.
Rätten anser precis som bostadsrättsföreningen att det inte enbart är halkolyckan som gjort att mannen är oförmögen att jobba. Därför döms föreningen att betala drygt 440 000 kronor i skadestånd för förlorad arbetsinkomst.
 
Domen överklagades. I hovrätten ändrade de två docenter, som föreningen anlitat som vittnen, sina bedömningar. Den ene ansåg att arbetsförmågan var nedsatt till 50 procent på grund av olyckan. Den andra ansåg numera att olyckan inte påverkat mannens arbetsförmåga.
Hovrätten tar dock ingen hänsyn till docenternas ändrade vittnesmål utan fastställer tingsrättens dom.
 

Läs också Gotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter Ovanliga beslutet – får tillbaka 30 000 kronor efter att ha hyrt bostadsrätt 400 hyresrätter i Hjällbo kan ombildas till bostadsrätter Hyresgäster kluvna till omtvistad ombildning i Göteborg Sigtunahem släpper fokus på hyresrätt – bygger villor och bostadsrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.